Bürokrácia, ember- és anyaghiány - Hogy lesz ebből üvegház?

Agrárszektor
Indulnak a kertészeti korszerűsítések. Boldog és büszke gazdákra számítottunk, amikor a telefon után nyúltunk, de elcsigázott hangok válaszoltak a telefon túlsó végén. Agrár- és kertészmérnökök, akik most nem a szakmájukkal foglalkoznak, hanem közgazdászi, személyzeti, gépészmérnöki témákban csetlenek-botlanak, és máris kimerültek a papírmunkákban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szép-szép, hogy kihirdették az ágazati fejlesztésékre meghirdetett pályázat nyerteseit, de 2015 óta - amikor a kiírás megjelent - sok minden megváltozott. "Ha akkor lemondok a támogatásról, és azonnal az önerős beruházás mellett döntök, már profitot termelne nekem az üvegház" - hangzik el egy dél-alföldi üzemben. Az ágazati szereplők a bürokráciát, a lassú támogatási döntést és az árak időközbeni elszabadulását nevezik meg a problémák okozójaként.

Idegen gyakorlat: közbeszerzés

Az öregebbek még emlékeznek azokra az időkre, amikor egy centi vastag dokumentációs anyag elegendő volt egy támogatott beruházáshoz, most pedig félméteres papírkötegekről beszélnek. De elég csak a legutolsó kiírásra gondolni: fele ennyi papírra nem volt szükség mint most - állítja egy pályázatíró, szaktanácsadó. Ebben nagy szerepet játszik a közbeszerzési előírás, amit egy akkora érték esetében, mint egy üvegház a legtöbb pályázónak vállalnia kell.

"Átlagosan négyhónapos átfutási idővel kell számolnia annak, aki ez ügyben még nem tett semmit. Ha ezek után szeptemberig be akarja fejezni az építkezést, igencsak össze kell kapnia magát" - int a pályázatíró. Hozzáteszi: a közbeszerzés utóellenőrzése sem egyszerű, 34 dokumentumból áll. A késlekedés tömeges problémának tűnik. "Mindjárt április közepe van, és még egy kapavágást sem csináltunk. Tulajdonképpen a közbeszerzési eljárás sem indult meg" - panaszolja egy Pest megyei gazdaság vezetője. Ebben azért némiképp maguk a gazdák is ludasak, teszi hozzá a pályázatíró. Sokan egészen a támogató okirat kézhezvételéig bíztak abban, hogy ezt a körülményes eljárást végül csak eltörlik. Ez nem történt meg, de arra sem akadt még példa az uniós csatlakozás óta, hogy egy két évvel ezelőtt beadott pályázatra most érkezzen meg a támogatói döntés.


Kifutunk az időből

"Már kiszámoltam: eddig az elnyert összeg 18,5 százalékát költöttem a bürokratikus lépésekre. És ezek még csak a pályázat előkészületei, mi lesz akkor az elszámoláskor?!" - sóhajt fel egy alföldi gazda. A kertészek sajnálják az időbeli késlekedést is, főként, hogy 2015-höz képest az építőiparban és a munkaerőpiacon is elszálltak az árak. A pályázati kiíráshoz képest csökkent tehát a beruházás támogatási hányada. Korábban Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár úgy nyilatkozott az agrárszektor.hu-nak, hogy ez az eltérés lehetőséget ad a különbözet pótlására felvett hitelek kedvezményes díjszabására. Támogatás helyett kedvezményes hitel? - ettől sem villanyozódtak fel a gazdák.

A másik probléma, hogy a tervezéshez, az engedélyek beszerzéséhez, a gazdasági háttér kézbentartásához, a közbeszerzés lebonyolításához mind-mind ember kell - de nem állnak rendelkezésre. A szerkezeti kivitelezés gyakran szerb, horvát, lengyel szakembergárdával történik. Az ezt  követő munkafázisokban leginkább a magyar gépészek és villanyszerelők hiányát tartja fájdalmasnak az ágazat.

Eközben az idő nem nekik dolgozik. Ha szeptemberre nem készülnek el, megint kimarad egy szezon a termelésből, miközben a hitelek kamata ketyeg. "Volt egy esetem, amikor még nem volt befedve az üvegház, de a nagy sietségben már megrendelték a palántákat. Nagy volt a kockázat, végül mégis minden összejött. De egy ilyen döntéshez már hazardőrnek kell lenni…" - mosolyodik el a szaktanácsadó.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13