Idén is megszervezte fajtakísérleteit a VSZT és a GOSZ

agrarszektor.hu
Tizenegyedik alkalommal szervezi meg az idén a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), illetve a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) az őszi búza és a kukoricafajták posztregisztrációs fajtakísérletét. A kisparcellás kísérleteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzi a hatósági fajtakísérleti hálózat állomásain. A szakmai felügyeletet a Fajtakísérleti Innovációs Tanács biztosítja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az őszi búza kísérletben idén összesen 46 fajtát vizsgálnak eltérő termőhelyi adottságok mellett az ország több pontján, így Tordason, Szombathelyen, Eszterágpusztán, Székkutason, Szarvason, Debrecenben, Gyulatanyán, Jászboldogházán, Iregszemcsén és Mosonmagyaróváron - közölte Polgár Gábor, a VSZT igazgatója. A kísérleti helyszínek az ország különböző termőtájait reprezentálják. Újdonság, hogy a fajták vizsgálatát, kezelését és kiértékelését két éréscsoportra bontva végzik el. A kísérleti parcellák betakarítása után a terméseredmények mellett a fajták beltartalmi értékeit is a vizsgálják.

A vizsgált kukorica fajtákat a módszertani előírások szerint kódszámmal látták el, így a kísérletben a fajták anonimitása miatt kizárható a részrehajló értékelés. A fajtakísérletek célja, hogy a termelők számára objektív információt adjanak a különböző adottságú területeken termesztett, majd különböző vizsgálatokon kiértékelt fajtákról - tette hozzá Polgár Gábor.

A hibridkukorica-fajtáknál idén a posztregisztrációs kísérletben a FAO 300, 400 és 500 éréscsoportban 34 fajta vesz részt. Az ország tizenegy pontján - Tordason, Jászboldogházán, Szombathelyen, Eszterágpusztán, Debrecenben, Abaújszántón, Mezőhegyesen, Nyíregyházán, Iregszemcsén, Székkutason, valamint Jánoshalmán - tesztelik a hibrideket. A kísérletek nemcsak a szemtermés eredmények összehasonlítására szorítkoznak, hanem három helyszínen különböző termőhelyi viszonyok mellett elvégzett érésdinamikai vizsgálatra is kiterjednek. A módszertani változtatás eredményeként a fajták egy részénél éréscsoport meghatározást is végeznek.

A kísérletek eredményeiről az év második felében összefoglaló kiadványok készülnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara várhatóan bekapcsolódik a kísérletsorozat szervezésébe, és részt vesz az eredmények alapján létrehozandó ajánlati fajtalista kialakításában is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?