Meggypiac: az Érdi bőtermő már megrepedt

agrarszektor.hu
Az ország szinte minden jelentős meggytermelő régiójában számottevő mennyiségű csapadék hullott, illetve gyakori az eső, ami tartós vízborítást eredményez. A gombabetegségek jelenleg még nem okoznak problémát, de az Érdi bőtermő gyümölcshúsa felpuhult, felhígult, ami jelentős részben alkalmatlanná teszi konzerv- és hűtőipari feldolgozásra - áll a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint 
az ÉKASZ (Alma Terméktanács) jelentésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Érdi bőtermő szürete pár napon belül az egész országban befejeződik. E hét végén és a jövő hét elején elkezdődik a Debreceni bőtermő, majd jövő hét közepén, második felében az Újfehértói fürtös, a Kántorjánosi, a Petri és az egyéb későbbi érésű fajták szürete, melyek együttesen a magyar meggytermés kb. 60%-át adják. A különböző fajták és termőtájak között minimális (2-3 nap) a különbség az érésidőkben, így ennek a mennyiségnek 2-3 hét alatt kell levonulnia a piacról. Június 20. körül jelentős mennyiségi torlódások alakulhatnak ki a feldolgozóipari kapacitások szűkössége miatt - figyelmeztet a szakmaközi szervezet.

A hazai, rövid távú kereslet-kínálati viszonyok több bizonytalansággal terheltek:

  • A kínálati oldalt (betakarított, piacra kerülő termésmennyiség) még jelentősen befolyásolhatják az időjárási tényezők a növényvédelmi problémákon (monília, antraknózis) és a gyümölcsrepedésen keresztül.
  • Nagy kérdés a lengyel és német szállítmányok beindulása, melyek eddig érdemben nem jelentettek keresleti szívóhatást, de a későbbi fajták szüretének megkezdésével bekövetkező minőségjavulással az export is meglódulhat. Ez jelentős hatással lesz a szűk időszakra összpontosuló mennyiség piaci levezetésére.

A konzerv- és hűtőipari üzemekbe beszállított tételek esetében jelentős (10-30%-os) minőségi levonások vannak, illetve gyakori, hogy a léiparba kell átirányítani a szállítmányokat. A magas víztartalom azonban nem kedvez a léipari feldolgozásnak sem, mert az alacsony szárazanyag-tartalom növeli a gyártási költségeket. Az árak mindezek miatt csökkentek az elmúlt egy hétben: a nettó 150-160 Ft/kg-os konzerv- és hűtőipari induló ár mintegy 10-15%-ot esett, a léipari meggy ára pedig szinte soha nem látott mélységekben van: 30-50 Ft/kg (nettó árak, a feldolgozóba beszállítva paritáson).

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?