A klímaváltozás is sokaknak termelhet profitot

agrarszektor.hu
Miközben a gazdáknak világszerte fel kell készülniük a globális felmelegedés kihívásaira, a klímaváltozás bizonyos vonatkozásai ellensúlyozhatják a negatív hatásokat. Sőt, egyes terményeknél akár növekedhetnek is a hozamok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt években számtalan tanulmány foglalkozott a globális felmelegedés miatt kialakuló extrém hőmérsékletek negatív hatásaival, nem derítették fel ugyanakkor, milyen pozitív hozadéka lehet az üvegházhatású gázok, így a széndioxid mennyiségnövekedésének. A NASA most pótolta a hiányt azzal, hogy felmérte, hogyan változnak a terményhozamok, ha a 2000-ben mért mennyiségnél átlagosan kétszer több széndioxid található a levegőben.

A Goddard Institute for Space Studies (GISS) munkatársai a felmérés során az egységnyi vízre jutó termés nagyságát vetették össze, hogy felderítsék, hogy hat a növények vízigényére a felmelegedés, és a szén-dioxid tartalom növekedésének kombinációja. A Farming UK által ismertetett eredmények szerint a klímaváltozás hatása nem teljes mértékben negatív, sőt, egyes termények esetében hozamnövekedésre is számíthatnak a gazdák.

A légkör szén-dioxid tartalmának megkétszereződése befolyásolja a növények vízháztartását és a terméshozamát. Ami a részleteket illeti, a változások fő elszenvedője a kukorica lesz. A kutatás szerint a locsolt kukoricaföldeken 15, a pusztán esőre támaszkodó területeken 8 százalékkal esik vissza a hozam, ha megkétszereződik a levegő szén-dioxid tartalma.

A búza viszont egyértelmű nyertesként kerül ki a klímaváltozásból; a magasabb, mérsékeltebb időjárású területeken, így az Egyesült Államokban és Európában a hozamok átlagosan 10 százalékkal emelkedhetnek, de az aszályosabb régiókban, így Afrikában és Indiában is 8 százalékkal több búzát takaríthatnak be a gazdák, köszönhetően annak, hogy a termények vízháztartása akár 50 százalékkal is javulhat.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?