A Monsanto részvényesei hozzájárultak a gigaüzlethez

agrarszektor.hu
A Monsanto részvényesei december 13-án nagy többséggel hozzájárultak az amerikai St. Louisban ahhoz, hogy a vállalatot eladják a német Bayer vegyipari óriásnak. Az előzetes várakozásnak megfelelően a voksolás meglehetősen simán zajlott le, hiszen a résztvevők 99%-a áldását adta a 66 milliárd dolláros üzletre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem fognak rosszul járni, hiszen az egyesülés lezárultakor részvényenként 128 dollár üti majd a markukat, miközben a Monsanto papírjaival a bejelentés napján 105 dollár körül kereskedtek. Nagyon elégedettek vagyunk, amiért ilyen jelentős támogatást kaptunk részvényeseinktől - fejezte ki örömét az agricultural.com szerint Hugh Grant, a Monsanto elnök-vezérigazgatója. A procedúra azonban ezzel még koránt sem ért véget, az üzlet végleges nyélbe ütésére várhatóan 2017 végén kerül sor.

Mint ismert, a Monsanto azért válhatott felvásárlási célponttá, mert a nyersanyagárak esését alaposan megszenvedték a vásárlóik, így a vetőmagokat és növényvédő szereket forgalmazó cég is értékesítési kihívásokkal nézett szembe. A tranzakcióval a világ legnagyobb vetőmaggyártó és vegyipari konszernje jön létre, közel 70 milliárd dolláros éves forgalommal.

Első alkalommal május közepén röppentek fel a hírek, hogy a Bayer érdeklődik a Monsanto iránt, de akkor még "csak" 40 milliárd dolláros ajánlatról lehetett hallani. A német vállalat ezután emelt a téten, és május végén már 62 milliárdos vételárral rukkolt elő. Ez jóval közelebb állt a Monsanto vezetőségének elképzeléséhez, akik végül szeptember közepén bólintottak rá a - most a részvényesek által is elfogadott - közel 66 milliárd dolláros összegre. Az egyezség a hírek szerint egy kitételt is tartalmaz, miszerint ha a Bayer eláll a szerződéstől, 2 milliárd dollárt kell fizetnie a Monsantónak.

A két gigavállalat egyesülése azért okozott komoly meglepetést a piacon, mert 2014-15 folyamán a Monsanto még vásárlási szándékról tett tanúságot, három alkalommal is ajánlatot tett a Syngenta részvényeire. A svájci vetőmag- és növényvédő szer forgalmazó cég azonban a túlságosan alacsony vételár, és az egyesülés okozta jogi problémák miatt mindannyiszor elutasította "kérőjét", bár a fúziót az ő részvényeseik nagy része is támogatta volna. Úgy tűnik, a Syngenta végül a kínai állami vegyipari vállalat, a ChemChina tulajdonába kerülhet 43 milliárd dollárért.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?