Április 15-ig lehet bejelenteni a téli fagykárokat

agrarszektor.hu
Április 15-ig jelenthetik be téli fagykáraikat a gazdák a 2017-es kárenyhítési évre. Amennyiben a kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő az idei hozamértékének legalább 50 százalékára releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az április közepi határidőt követően a bejelentés nem pótolható - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében. Mint a kárenyhítési rendszer többi kártípusánál, úgy a téli fagykár bejelentésénél is szükséges helyesen megadni a károsodás napját, tehát azt a dátumot, amikor mínusz 15 Celsius-fokos, vagy annál alacsonyabb hideget mértek a területen, azaz azt az időpontot, amikorra a károsodás valószínűsíthetően visszavezethető.

Amennyiben a kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő a 2017-es hozamértékének legalább 50 százalékára releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80 százalékát, annak hiányában 40 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként. A 2017-es növénybiztosítások május 31-ig folyamatosan köthetők, amelyek díjához az idén is 4 milliárd forintos keretösszegű támogatás áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programban.

A téli fagykárok bejelentése a Magyar Államkincstár (MÁK) mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer (MKR) felületén tehető meg. Az MKR elektronikus felület lehetőséget ad a 2017-es egységeskérelem-benyújtási felület megnyílása előtti időszakban arra is, hogy az őszi vetésű kultúrákra vonatkozóan a gazdálkodó a parcelláin rajzolással, illetve adatmegadással jelentse be a téli fagykárt.

Megtehető a kárbejelentés akkor is, ha a károsult gazdálkodó még nem tagja a kárenyhítési rendszernek. Az önkéntes csatlakozást az idei egységes kérelmeki áprilisban megnyíló bemyújtási felületén is lehet majd kérni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?