Brüsszel máris rábólinthat a nagy inputgyártók fúzióira

agrarszektor.hu
Akár már a jövő hét elején bejelentheti az Európai Bizottság (EB), hogy jóváhagyja négy nagy mezőgazdasági inputanyaggyártó cég páros fúzióját. A kínai ChemChina 46 milliárd dollárért vásárolja fel a svájci Syngentát, míg az amerikai Dow Chemical és DuPont összeolvadása egyenrangú felek egyesüléseként megy végbe egy 130 milliárd dolláros üzlet keretében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A korábban meghirdetett határidőknél jó pár héttel korábban, már a jövő hét legelején áldását adhatja az EB a világ legnagyobb mezőgazdasági inputanyaggyártó vállalatainak tervezett egyesülésére. Az amerikai Dow Chemical és DuPont cégeknek április 4-ig, a kínai ChemChina és a svájci Syngenta óriásvállalatoknak pedig április 12-ig ígértek választ. A jóváhagyó döntés azonban hetekkel előbb megszületett mindkét esetben, és a hírek szerint legkésőbb március 28-ig ki is hirdetik azokat.

Ritka eset, hogy az Európai Unió végrehajtó szervének számító EB több nagyobb horderejű ügyben egyszerre hirdessen döntést. Vélhetően erre most azért kerül sor, mert mindegyik szereplő ugyanabban a szektorban, az agrokémiában érdekelt. Ricardo Cardoso, az EB szóvivője egyelőre nem kommentálta a kiszivárgott hírt.

A döntéshozatal felgyorsítását alighanem segíthette, hogy a Dow és a DuPont is belement bizonyos cégeladásokba, azzal a céllal, hogy simábban menjen az üzlet engedélyezése az EU-ban. Már a megválasztásától az ügy mellé állt  Donald Trump amerikai elnök is, aki vélhetően szintén minden követ megmozgatott az amerikai fúzió létrejöttéért.

A ChemChina szintén nyilvánvalóvá tette, hogy a Syngenta megszerzéséért akár tucatnyi EU-tagállamban hajlandó volna lemondani jó néhány engedélyezett (vagy engedélyezés alatt álló) termékéről, csak hogy eloszlassa a trösztellenes aggályokat.

A harmadik nagy globális fúzió, a német Bayer és az amerikai Monsanto tervezett "házasságáról" egyelőre nincs új információ. A felvásárlási célponttá vált Monsanto számára ugyanakkor kedvezőtlen fejlemény, hogy  egyre többen támadják a glifozát hatóanyagú növényvédő szereit, az EU-ban aláírásokat is gyűjtenek a végleges betiltásukért.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?