Beindultak a tárgyalások: magyar műtrágyákra lehet vevő Nigéria

agrarszektor.hu
Nem jók a talajoknak a "kommersz" műtrágyák, ezért helyettük termőföldekre szabott, minőségi termékekre van szükség - értettek egyet közelmúltbeli tárgyalásaikon az enyingi Fertilia Kft. és a Magyarországon járt nigériai kormánydelegáció képviselői. Az afrikai ország professzorai azért látogattak ide, hogy modern műtrágyázási lehetőségeket tanulmányozzanak. A közeljövőben közös kísérlet indul Nigériában annak megállapítására, hogyan hasznosulnak a Fertilia termékei az ottani viszonyok között, majd további együttműködésről is szó lehet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nigéria lakosságának jelentős hányada, mintegy 40 százaléka - különösen az ország középső és déli részein - mezőgazdasággal, hagyományos növénytermesztéssel foglalkozik, de a technológiai szint elmaradott, amelyen az ottani kormányzat változtatni szeretne. A nigériai állami egyetem, az Ahmadu Bello University professzorai, Prof. Hassan Adamu Zoaka, Prof. Ezra Bako Adams és Prof. Haruna Kaita kormányküldöttségi delegáltakként Magyarországon jártak, hogy modern műtrágyázási lehetőségeket térképezzenek fel. Az egyetemet támogatják abban, hogy a tápanyag-utánpótlásról az európai fejlett országokban gyakorlati, használható tudásra tegyenek szert. A zariai egyetemen talajspecialistákat képeznek, akik kutatják azokat a technológiákat, amelyekkel az elavult és környezetterhelő műtrágyázási gyakorlatot fel tudják váltani - áll a Fertilia tájékoztatójában.

Nigériában, ahogy a legtöbb afrikai országban, komoly probléma a gyors népszaporulat és a lakosság táplálása. Népességük harminc év alatt 74 millióról 174 millió főre nőtt, így az élelmezés érdekében hatékony, hozambiztos megoldásokra van szükségük. A Fertilia tájékoztatása szerint a küldöttség tagjai ezért Magyarországon olyan innovatív műtrágyagyárat kerestek, amely a talajadottságokra és a termesztett növények tápanyagigényére alapozva határozza meg az optimális műtrágya-összetételt, gondolkodásmódja pedig előremutató.

A cég és a nigériai delegáció képviselői egyetértettek abban, hogy a "kommersz" műtrágyák a talajoknak nem jók. Ehelyett termőföldekre szabott, minőségi műtrágyákra van szükség, amelyekből csak azt és annyit kell kijuttatni, amennyire valóban szükség van.

A nigériai professzorok szerint korszerű és környezetvédelmi műtrágyázási technológiát kell alkalmazni annak érdekében, hogy kellő termésmennyiséget érhessenek el. Így tudják majd ugyanis hosszútávon biztosítani a nigériai lakosság alapvető élelmiszerszükségleteit.

A nigériai delegáció a Fertilia enyingi gyárában tájékozódott a cég Rizotec NPK termékcsaládjáról, és további együttműködésről is tárgyaltak. A Fertilia a nigériai talajok átvizsgálása után az ottani viszonyoknak megfelelő műtrágya-összetételt állít össze, majd közös kísérletet állítanak be annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak a cég műtrágyáinak hatékonyságáról az ottani klíma és éghajlati adottságok között. Az együttműködésben a kutató-tanárok javaslatokat adnak majd át a nigériai kormánynak. A Fertilia célkitűzése, hogy a vállalat gyártói szemlélete és technológiája honosodjon meg Nigériában - tartalmazza a cég tájékoztatója.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03