Hiába várunk áresést a hazai búzapiacon

agrarszektor.hu
Eltűntek az áfacsalók, nincs kereslet a hazai búzapiacon. Ötmillió tonnás össztermést vár a VM.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hektáronként 4,6 tonna termésátlagot becsül az õszi búzánál a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), így az idei össztermés elérheti az 5 millió tonnát. Ez azt jelenti, hogy az ez évi termésmennyiség 25-30 százalékkal haladhatja meg a tavalyit, és jelentõsen felülmúlhatja az ötéves átlagot is. A jó termésátlagok ugyanakkor egyelõre nem párosulnak magas felvásárlási árakkal, bár a VM szerint a világpiaci készletek továbbra is alacsonyak, így a gabonapiac változatlanul keresleti maradhat. Ezért a tárca nem vár tartós áresést, és a termelõi költségnövekedések sem indokolnának jelentősebb csökkenést.

Hektáronként 4,6 tonna termésátlagot becsül az őszi búzánál a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), így az idei össztermés az 1,092 millió hektáros vetésterületen elérheti az 5 millió tonnát - jelentette ki Czerván György, a tárca államtitkára az aratási koordinációs bizottság ülése után. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a termelők az elmúlt évben 3,7 tonnás hozamok mellett 3,972 millió tonna búzát takarítottak be, így az ez évi termésmennyiség 25-30 százalékkal haladhatja meg a tavalyit és jelentősen felülmúlhatja az ötéves átlagot is.


Pár nap múlva indulnak a kombájnok

A felmérések szerint a gazdálkodóknak nem lesznek raktározási nehézségeik és növény-egészségügyi gondok sem sújtják a búzatáblákat. A termelők - közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke - abban bíznak, hogy a betakarított búzamennyiség nagyobb része étkezési minőségű lesz. A gazdák a táblákon eddig csak próbavágásokat végeztek, a búzaaratás a következő napokban, július elején kezdődik.


A jó termésátlagok ugyanakkor egyelőre nem párosulnak magas felvásárlási árakkal, mivel őszi árpánál 38-48 ezer, búzánál 45-52 ezer forintos tonnánkénti ajánlatok jellemzik a piacot. Ez legalább 15-20 százalékos csökkenést takar az egy évvel korábbihoz képest, hiszen például búzánál az előző szezonban 60 ezer forint felett tonnánkénti árak alakultak ki.


A nemzetközi trendek a meghatározók

Czerván György szerint a hazai gabonaárakat alapvetően a nemzetközi trendek határozzák meg, amelyek most búzánál összességében 4 százalékos, kukoricánál 10 százalékos termelésnövekedést mutatnak. A világpiaci készletek azonban továbbra is alacsonyak, így a gabonapiac változatlanul keresleti maradhat. Ezért a VM nem számít tartós árcsökkenésre, és a tárca szerint a termelői költségnövekedések sem indokolnak áresést. A gazdálkodók elégedettek lennének azzal, ha a tonnánkénti búzaárak 50 ezer forint körül stabilizálódnának közepes terméseredmények mellett - állapította meg Vancsura József.


A GOSZ tapasztalatai szerint a fordított áfa adózás tavalyi bevezetése óta eltűntetek a piacról azok az adócsalók, akik vásárlásaikkal többnyire már közvetlenül a gabonatábláknál megkörnyékezték a termelőket. Az érdekképviselet úgy becsüli, hogy a gazdálkodók a búzatermés legfeljebb 10 százalékát értékesítik majd "kombájn alól", és ők is megbízható vevőknek adják el terményeiket. Pillanatnyilag azonban a legális felvásárlói szférában sem látszik kereslet, mivel a vásárlásokkal a malmok, a takarmánygyártók és a kereskedők is kivárnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58