Itt a bombahír! - Összeolvadhat a két óriás világcég (2.)

agrarszektor.hu
Felvásárlási ajánlatot tett az amerikai Monsanto a svájci központú Syngentára. Ha az üzlet létrejönne, a világ legnagyobb vetőmag-forgalmazó, illetve növényvédőszer-gyártó cége olvadna össze. A Syngenta azonban most visszautasította a 45 milliárd dolláros Monsanto-ajánlatot, mert azt alulbecsültnek tartotta, bár nem zárta ki egy jövőbeli fúzió lehetőségét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

45 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett a Snygentára a Monsanto - írja a reuters.com. Az amerikai cég 449 svájci frankot ajánlott egy-egy Syngenta-részvényért. A baseli központú vállalat visszautasította az ajánlatot, de egyúttal azt is sejtetni engedte, hogy nem zárkózik el a további tárgyalásoktól.

Beszállna a harcba a kínai ChemChina is
Nem a Monsanto az egyetlen, amely felvásárolná a Syngenta részvényeit. Egyes források úgy vélik, hogy a kínai tulajdonú ChemChina nevű vegyipari cég is érdekelt lehet a svájci vállalat megszerzésében.

A Syngenta a növényvédőszer-, a St. Louis-i központú Monsanto pedig a vetőmagpiacon tölt be vezető szerepet. Így a fúzióval a világ legnagyobb vetőmag- és növényvédőszer-előállító vállalata jönne létre, amely komoly kihívást jelenthetne a konkurens cégeknek, mint például a Dow-nak, a Bayer-nek, a BASF-nek és a DuPont-nak.

A reuters.com szerint a Syngenta - amelynek piaci értékét egyes tőzsdei elemzők 34 milliárd dollárra becsülik - komoly feltételeket szabna, és valószínűleg ezért is nem jöhetett létre most megállapodás. Hivatalosan egyelőre se a Monsanto, se a Syngenta nem reagált az ügyben, de egyes források szerint a két cég már tavaly is tárgyalt a lehetséges összeolvadásról. A Syngenta vezetősége akkor aggályainak adott hangot a stratégiai és az antitröszt kérdések, illetve a cég központjának áthelyezése miatt.

A Syngenta ma mégis hivatalos közleményben reagált a sajtóban megjelent hírekre. Michel Demar, a cég igazgatótanácsának elnöke úgy véli, hogy a Monsanto 45 milliárd dolláros ajánlatával alulbecsüli a svájci központú vállalat piaci jelentőségét, ráadásul az egyesülés szerinte jelentős kockázatokkal is járhat.

A Syngenta a világ vezető növényvédőszer-gyártó cége és egyben a harmadik legnagyobb vetőmag előállítója, amely elsőként kínált integrált megoldásokat a termelőknek - hangsúlyozta az igazgatótanács elnöke. A Monsanto ajánlata szerinte nem tükrözi a Syngenta bővülő lehetőségeit, amely a gabona központú innovációkon és a vállalat piacvezető szerepén alapul.

A Monsantonak viszont előnyös lenne a fúzió, mivel a Syngenta gabonapiaci technológiai innovációk mellett célul tűzte ki, hogy növeli a fontos szántóföldi növények - például a kukorica, a szója vagy a cukornád - termésmennyiségét is. A reuters.com nem hivatalos forrásai szerint a Syngenta az egyetlen olyan növényvédőszer-gyártó cég, amely komoly befektetési cél lehet a Monsantonak, ezért az amerikai vállalat várhatóan újabb ajánlatot tesz.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?