2016. május 31. kedd Angéla, Petronella

Hírek - Növénytermesztés

Előre megmondják, mennyibe kerülhet a meggy

Termés- és árprognózis rendszert hoz létre az ipari meggy piacán a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Azért van szükség az új rendszerre, mert az utóbbi időszakban a hazai piacon olyan nagy volt az áringadozás, hogy ahhoz az ágazati szereplők nem tudtak alkalmazkodni.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Kilónként 60-230 forint között ingadozott az ipari meggy ára a hazai piacon az utóbbi másfél évben, és ez olyan nagy áringadozást jelentett, hogy ahhoz a piaci szereplők nem tudtak alkalmazkodni – mondta az MTI-nek Ledó ferenc, a FritVeB elnöke. Ezért hoz létre termés- és árprognózis rendszert a szakmaközi szervezet és a NAK, hogy a piacon javítsa az átláthatóságot. Az új rendszer – amely a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából jött létre – április közepétől, a meggyfák virágzása után kezdi meg működését.

Az árprognózis lényege, hogy egy árcentrumból kiindulva bizonyos korrekciós tényezők –várható terméseredmények, meggybefőtt-készletek, exportmennyiség - felhasználásával előrevetítik a várható piaci viszonyokat. A magyar információk mellett másik két nagy európai termelő ország, Szerbia és Lengyelország adatait is be kívánják szerezni.

A prognosztizált ár kizárólag orientációs célokat szolgál majd – húzta alá Ledó Ferenc. Az új rendszerrel a spekulációt kívánják megelőzni – tette hozzá.


 

Címlapon, most

Keményen megmondtuk Brüsszelnek: megint zsebbe kell nyúlni

Népszerű előfinanszírozási konstrukciók az MKB Banknál (x)

Tovább enyhít MVH faktoring konstrukció feltételein az MKB Bank.

Magyarországra alapoznak: átadta első hazai gyárát a Swedsteel-Metecno

A biatorbágyi gyár kulcsszerepet kap a kelet-európai terjeszkedésben.

A teljes gyümölcstermés harmadát is letarolhatta a fagy

Akár 250-300 ezer tonna is lehet a veszteség.

Jók a magyar borok, de ezt nagyon sokan nem tudják

Kiss Eliza szerint változtatni kell az általános megítélésen.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ