2016. december 10. szombat Judit

Hírek - Növénytermesztés

Előre megmondják, mennyibe kerülhet a meggy

Termés- és árprognózis rendszert hoz létre az ipari meggy piacán a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Azért van szükség az új rendszerre, mert az utóbbi időszakban a hazai piacon olyan nagy volt az áringadozás, hogy ahhoz az ágazati szereplők nem tudtak alkalmazkodni.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Kilónként 60-230 forint között ingadozott az ipari meggy ára a hazai piacon az utóbbi másfél évben, és ez olyan nagy áringadozást jelentett, hogy ahhoz a piaci szereplők nem tudtak alkalmazkodni – mondta az MTI-nek Ledó ferenc, a FritVeB elnöke. Ezért hoz létre termés- és árprognózis rendszert a szakmaközi szervezet és a NAK, hogy a piacon javítsa az átláthatóságot. Az új rendszer – amely a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából jött létre – április közepétől, a meggyfák virágzása után kezdi meg működését.

Az árprognózis lényege, hogy egy árcentrumból kiindulva bizonyos korrekciós tényezők –várható terméseredmények, meggybefőtt-készletek, exportmennyiség - felhasználásával előrevetítik a várható piaci viszonyokat. A magyar információk mellett másik két nagy európai termelő ország, Szerbia és Lengyelország adatait is be kívánják szerezni.

A prognosztizált ár kizárólag orientációs célokat szolgál majd – húzta alá Ledó Ferenc. Az új rendszerrel a spekulációt kívánják megelőzni – tette hozzá.


 

Címlapon, most

Ez már nem piszkos és olajos szakma - Jönnek az agrárrobotok

Ismerje meg a hazai agrárium nagyágyúit!

Újra itt a lista: tudjon meg mindent a magyar agrobiznisz csúcsvezetőiről, topmenedzsereiről és nagyvállalkozóiról.

Európai Bíróságra megy a magyar földvita - A tárca nem érti

Továbbra is áll a bál Kishantos miatt.

Jövőre is öntözne? - Fizetni kell a felhasznált víz után

Meghatározott kontingenshatárok felett.

Ez tényleg rekordév: szenzációs eredményekről számolt be a KSH

A növénytermelés jobban, az állattenyésztés kevésbé járult hozzá a növekedéshez.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ