Ennyibe kerül az idén egy tonna vetőmag

agrarszektor.hu
Nettó 97 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat hirdetett a tavaszi kalászos növények vetőmagjaira a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet szerint közepes vetőmagkeresletre lehet számítani 2016-ban, de növekvő érdeklődés kísérheti a sörárpát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idén is közzétette a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a tavaszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató árat. Ennek mértéke 97.000 forint + áfa tonnánként, amely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Nem fix, illetve nem kötött vagy ajánlott ár, hanem a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

A tájékoztató ár meghirdetése mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával kapcsolatos termékpálya szereplőinek - hangsúlyozza közleményében a terméktanács. A tájékoztató ár jelzés a vetőmag-szaporítók felé, hogy készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű vetőmagkészletet.

MTI-fotó: H. Szabó Sándor

Az összesítések szerint az elmúlt években a tavaszi árpa és a zab vetőmag értékesítési átlagára hullámzott. A tavaszi árpa tonnája 2010-ben 67 ezer forintba került, de ez 2013-ra csaknem megduplázódott, az elmúlt évben pedig 93 ezer forintot fizettek érte. Hasonló változás figyelhető meg a zabnál is: 2015-ben egy tonna zab vetőmagért átlagosan 91 ezer forintot kellett fizetni.

Takács Géza, a terméktanács elnöke szerint a tavaszi kalászosoknál közepes vetőmagkeresletre lehet számítani. Jelentős ókészletek nincsenek, érdemi minőségi problémákkal nem kell számolni. Sem a takarmányárpa, sem a sörárpa piacán nincs olyan irányú mozgás, amely hatással lenne a várható vetőmagkészletekre.

Mivel a söriparnak érdeke a tavaszi árpa - ezen belül a sörárpa - vetésterületének növekedése, a szervezet bízik abban, hogy a cégek a vetési időszakra már szerződéses ajánlatokkal jelennek meg. Emellett az agrár-környezetgazdálkodási támogatás szabályrendszerébe a horizontális szántó tematikus előíráscsoport választható előírásaként bekerült a fémzárolt vetőmag-felhasználás támogatása, amely pozitív hatással lehet a tavaszi kalászos vetőmagok keresletére - véli a terméktanács.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?