Ez a szuperélelmiszer hozhatja most a nagy profitot

agrarszektor.hu
Az egészséges táplálkozásban használt, quinoa nevű haszonnövény miatt néhány évtizeddel ezelőtt még gyilkoltak is, ma pedig az amerikai farmerek egyik legújabb profittermelő kultúrája lehet. Egyes gazdálkodók azonban "inka átoknak" tartják, mert nagyon hasonlít a gyomnövénynek számító libatopra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A quinoa eddigi karrierje során legalább olyan nehézségekkel küzdött, mint azok, akik megpróbálják helyesen ejteni a nevét. Ez a dél-amerikai fennsíkokon őshonos növényfajta az elmúlt években az egészséges táplálkozás híveinek egyik kedvencévé vált, és lehet, hogy ez lesz a kaliforniai gazdák legújabb profit-csúcstartója.

A quinoa termésének kinézete ellenére nem gabonaféle. Ez a spenóttal rokon növény azért került a figyelem középpontjába, mert magjai tíz különböző aminosav harmonikus elegyét tartalmazzák, leveleiből pedig kellemes, pestoszerű krém készíthető.

Az Egyesült Államokban egyre több farmer foglalkozik a "szuperélelmiszernek" tartott - az ember számára létfontosságú tápanyagokat tartalmazó - quinoa termesztésével. Kiderült ugyanis, hogy a mintegy százhúsz változatban fellelhető termény elég szívós ahhoz, hogy otthonához, a bolíviai Altiplanóhoz csöppet sem hasonlító forró kaliforniai éghajlaton, vagy akár a Sonora sivatagban is megéljen.

Ugyanakkor a Phys.org beszámolója szerint az amerikai farmerek egy része inka átoknak tartja a quinoát. A növény nagyon hasonlít a fehér libatopra. Ez az invazív gyomnövény pedig megmérgezheti a legelésző állatokat, és otthont ad egy vírusnak, amely tönkreteheti a lucernatermést. Utóbbi a kaliforniai Imperial Valley legnagyobb mennyiségben termesztett haszonnövénye.

A quinoa rossz hírét az is erősíti, hogy 1986-ban agyonlőttek egy kutatót Bolíviában, aki az Egyesült Államokba akarta vinni az őshonos növény magjait. Valakinek mégis sikerülhetett a magok átszállítása, mert Bolívia "biológiai kalózkodással" vádolta meg a Colorado Egyetemet, miután 1994-ben a kutatók előálltak egy bolíviai származású hibriddel. A dél-amerikai ország 2009-ben az alkotmányába foglalta a nemzeti kincsnek számító élelmiszerek védelmét a nemzetközi cégekkel szemben, az amerikai farmerek számára viszont a 2000-es évek elejétől egyre nőtt a quinoa-kísértés.

Az egészséges életmód hívei, köztük a talk-show sztár Oprah Winfrey propagálni kezdték a quinoa fogyasztását, és a magokat olyan standard amerikai élelmiszerekben is használni kezdték, mint a Quaker müzliszelet, és a Kellogg's Special-K gabonapehely. Ha az idei hozambecslések igaznak bizonyulnak, Kalifornia számára a következő nagy profitot hozó rétegpiac lehet a quinoa termesztés.

Forrás: blog.syngenta.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?