Hatalmas kockázat ma már az időjárás - Sokan öntözéssel védekeznének

agrarszektor.hu
Több mint 370 ezer hektárnyi hazai mezőgazdasági területet öntöznének a termelők. Ma az öntözött földek nagysága csak 80 ezer hektárt tesz ki, a készülő kormányzati öntözésfejlesztési stratégia pedig legalább 300 ezer hektáros területet irányoz elő. Azért van szükség változtatásokra, mert a lehulló csapadék mennyisége csökken, miközben az átlaghőmérséklet a globális felmelegedés miatt növekszik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Felmérte a gazdálkodói vízigényeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azzal összefüggésben, hogy a kormány tavaly öntözésfejlesztési stratégia kidolgozásáról döntött. A falugazdászok a NAK közleménye szerint 39,2 ezer termelő adatait rögzítették, illetve mintegy 1,15 millió hektár területet térképeztek fel 2017. december 1. és 2018. január 31. között.

A felmérésben elsősorban azokra a területekre koncentráltak, amelyeknél a legjelentősebb öntözési igények merülhetnek fel. A gazdálkodók ma országosan mintegy 80 ezer hektárt öntöznek, a felmérésbe vont területekből pedig a jelenleg is öntözöttek 87 százaléka négy megyére - Jász-Nagykun-Szolnokra, Békésre, Hajdú-Biharra és Csongrádra - esik. A legnagyobb, 30,1 százalékos területarányt Jász-Nagykun-Szolnok megyében mérték.

Az 1,15 millió hektáros felmért területen a gazdálkodók 377 ezer hektárt kívánnak öntözni a jövőben - derül ki a NAK közleményéből. Az öntözési igények is főként abban a négy megyében jelentkeztek, ahol most is több az öntözött terület, de az arányok a mai helyzettől eltérnek. A felmért öntözési szándékok területaránya Hajdú-Biharban 38,6 százalék, Békésben 18,2 százalék, Jász-Nagykun-Szolnokban 16,9 százalék, Csongrádban 10,1 százalék volt.

A készülő kormányzati stratégiai azt célozza meg, hogy a 80 ezer hektáros jelenlegi öntözött terület minimum 300 ezer hektárra növekedjen, így a NAK felmérése szerint a termelői igények meghaladják a prognosztizált területet. Az öntözés fejlesztése azért lehet egyre időszerűbb, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a Magyarországon lehulló csapadékmennyiség az elmúlt 110 évben 10 százalékkal csökkent, az átlag középhőmérséklet pedig a globális tendenciákkal összhangban emelkedik. A Kárpát-medencében azonban a legnagyobb problémát jelenleg a vízháztartás idő- és térbeli szélsőséges eloszlása okozza, mert a termőterületeket emiatt a belvíz és az aszály egyaránt veszélyezteti - állapítja meg a NAK közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?