Interneten is adják-veszik a hamis mérgeket

agrarszektor.hu
Interneten forgalmazott növényvédő szert vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), mert a laboratóriumi mérések bebizonyították, hogy a termék hamis volt. Egy másik esetben lakossági bejelentésre foglaltak le több százezer forint értékű, szintén hamisnak bizonyult cirill betűs növényvédő szert Szabolcs-Szatmár Bereg megyében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Közérdekű bejelentésre tartottak ellenőrzést a NÉBIH-munkatársai Szabolcs-Szatmár Bereg megyében - közölte a hivatal. A helyszínen 6 féle cirill betűs, több százezer forint értékű növényvédő szert foglaltak le. A termékazonossági vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a lefoglalt termék nem egyezik meg az eredeti készítménnyel.

A növényvédő szer hazai forgalmazója szerint a magyarországi mintával azonos, hamis terméket találtak Lengyelországban is. A NÉBIH felhívja a növényvédőszer-forgalmazók és -felhasználók figyelmét, hogy csak engedélyezett, magyar nyelvű jelöléssel ellátott növényvédő szereket vásároljanak és használjanak fel.

A NÉBIH figyelemmel kíséri az interneten kapható növényvédő szerek forgalmazását is. Áprilisban közel 40 liter hamis növényvédő szert, kiskertekben is használható gyomirtót foglaltak le. A laboratóriumi mérések kimutatták, hogy ezek egyáltalán nem tartalmazták a jelölt hatóanyagot, ezért hatástalanok.

A hatóság mindkét esetben elrendelte a lefoglalt termékek megsemmisítését. A forgalmazók több százezer forintos bírságra számíthatnak.

A NÉBIH helyszíni ellenőrzését mutatja be ez a videó:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03