Január-márciusban kell beküldeni a nitrátjelentést

agrarszektor.hu
Január 1. és március 31. között kell megküldeniük a termelőknek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) az úgynevezett nitrát adatlapokat. A nitrát-szennyezéssel szembeni védekezést szabályozó rendelet szerint a 2016-os jelentésben az adatlapot a 2015. szeptember 1. és 2016. december 31. közötti gazdálkodási tevékenységről kell kitölteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelmét szabályozó rendelet januári 1-jei módosítása több változást is hozott az adatszolgáltatásban - emeli ki a Nébih. Az egyik legjelentősebb, hogy az adatszolgáltatási időszak módosulása miatt a 2016-os jelentésben az adatlapot a 2015. szeptember 1. és 2016. december 31. közötti gazdálkodási tevékenységről kell kitölteni. Az adatlapok elektronikus, ügyfélkapun keresztül történő beküldésére 2017. január 1. és március 31. között lesz majd lehetőség.

Az éves szinten maximálisan szervestrágyával kijuttatható 170 kg nitrogén-hatóanyag mennyiséget a naptári évre való áttérés miatt 2016. január 1 és december 31. közötti időszakra kell betartani - közölte a Nébih. Mivel az adatszolgáltatási időszak az idei évben 16 hónapot ölel fel, előfordulhat, hogy az adatlapba a 2015. őszi kijuttatás miatt egyes területekre a 170 kg-nál magasabb érték kerül. A 170 kg maximális mennyiség számításánál a szervestrágya teljes nitrogéntartalmával kell számolni.

A rendeletben meghatározott egyéb maximálisan kijuttatható hatóanyag-mennyiségekre vonatkozó előírásokat tenyészidőszakra és kultúrára határozták meg, így ezeket a naptári évre való áttérés nem érinti. A tápanyag-gazdálkodás tervezésekor a kultúránként meghatározott maximális értékeknél, amennyiben a termelők szervestrágyát használnak fel, a megfelelő hasznosulási értékekkel kell számolniuk. Ehhez viszonyítva tudják meghatározni a kijuttatandó műtrágya mennyiséget, hogy ne lépjék túl a maximumot - hívja fel a figyelmet a Nébih.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?