Jelentős mennyiségű csapadék hullhat a héten

agrarszektor.hu
Az előttünk álló héten is frontok vonulnak majd át térségünkben, így változékony, és az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű, tél eleji időjárás vár ránk. A hét végére azonban újabb jelentős mennyiségű csapadékkal kell majd számolni. Mivel egyre több csapadék esik majd és egyre nagyobb lesz a talaj víztartalma, érdemes fokozott figyelmet fordítani az esetleges belvíz kialakulására. A csapadékosabb ősz azonban kedvezett az őszi vetéseknek, amelyek jól fejlettek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A november jelentős része az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb időt hozott. Az elmúlt héten viszont megérkezett az átlagosnál hidegebb idő is: a nappali maximumok többnyire pár fokkal fagypont felett alakultak, míg a csütörtök kivételével minden nap jellemzően fagyott reggelre az országban. A hét végén már mínusz 5 foknál nagyobb hidegek is előfordultak. A csapadékos időjárás ugyanakkor folytatódott november végén, és december elején is, több front- és csapadékrendszer is átvonult térségünk felett, melyek újabb jelentős országos csapadékot hoztak. Az eső mellett már sokfelé a hó is megjelent, és helyenként 10 centimétert is meghaladó hóréteg is kialakult. A talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A felső nagyjából 50 centiméter az Alföld déli részének kivételével gyakorlatilag telített, ugyanakkor az ennél mélyebb rétegekben sokfelé még jelentős nedvességhiány van.

A talaj felső 20 centiméteres rétegének hőmérséklete egy hét alatt mintegy 3 fokot csökkent, jelenleg többnyire 1 és 4 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek). Az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb ősz kedvező körülményeket teremtett az őszi vetéseknek, így azok jól fejlettek

 - írja a met.hu.

A hét elején előbb egy hideg, majd kedden egy melegfront okozhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadékot. Ugyanakkor jelentős enyhülés kezdődik majd, elsősorban a magasabb légrétegekben. Szerdán és csütörtökön viszonylag enyhe, csapadékmentes időre számíthatunk. Pénteken markáns frontrendszer érkezik, melynek hatására az újabb csapadék is megérkezik majd, zömében eső, de nyugaton és a magasabb területeken havas eső, hó is hullhat. Éjszakánként sokfelé várható gyenge fagy, napközben pedig kevéssel 0 fok felé emelkedik majd a hőmérséklet.

Pénteken számíthatunk a legenyhébb időre, a déli országrészben akkor 10 fok fölötti maximumok is várhatók, a hét legvégére azonban ismét hideg levegő érkezése a valószínű.

A talaj hőmérséklete a felszínhez közel a hét közepén átmenetileg kissé emelkedik, majd ismét csökken. Jelentősebb, tartós fagy azonban egyelőre nem valószínű. Az éjszakai fagyok nappali felengedésének és az újabb csapadéknak köszönhetően a talaj továbbra is sáros lesz. Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani a talaj vízbefogadó és tározó képességének növelésére a talaj lazításával. Érdemes odafigyelni az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulásának lehetőség szerinti megelőzésére is, amelyet a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, valamint csatornák tisztán tartásával érhetünk el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13