Jövőre is öntözne? - Fizetni kell a felhasznált víz után

agrarszektor.hu
Október elsejétől bizonyos mennyiségek felett díjat kell fizetni az öntözési, illetve más célokat szolgáló mezőgazdasági vízfelhasználás után. Az úgynevezett vízkészletjárulék kiszámításához hatósági tájékoztató készült.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Unió döntése értelmében a tagállamoknak meg kell felelniük az úgynevezett víz keretirányelv előírásainak, miszerint a vízszolgáltatásoknál figyelembe kell venni a költség-visszatérülés elvét, és díjat kell megállapítani a különböző használók felé - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Emiatt Magyarországon meg kellett szüntetni a 2006. január 1. óta életben lévő vízkészletjárulék fizetési mentességet az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználatnál.

Módosított határidő

Egy kormányhatározat alapján a felhasznált vízmennyiséggel arányos díjakat 2016. július 1-től kellett volna bevezetni. Ugyanakkor a NAK közbenjárására a vízkészletjárulék fizetési határidejét sikerült 2016. július 1-ről október 1-re módosítani, ezzel az öntözés esetében további díjmentes évet nyerni.

Ezen felül a díjmentes vízkontingens határokat az EU tagállamain belül a legmagasabbra emelték. Ez azt jelenti, hogy az öntözés esetében 50 000 m3/évet, halgazdálkodásnál és rizstermelésnél 150 000 m3/évet meg nem haladó vízhasználatnál nem kell vízkészletjárulékot fizetni. Valamint a vízkészletjárulék-fizetési mentesség továbbra is fennmarad tartósan vízhiányos időszakban és a többletvizek visszatartásából és tározásából származó vízkészletek után.

Több tényezőtől függ a szorzó

A díjmentes kontingenshatárok, illetve a mentességi határok felett azonban vízkészletjárulékot kell fizetni. A vízkészletjárulék számításához használt képlet szorzója a vízhasználattól (ivó, öntözés, fürdő, energetika, halgazdálkodás stb.), a vízkészlet jellegétől (felszíni, felszín alatti) és a vízkészlet minősítésétől függ. Ugyanakkor e szorzó is 10-20 százalékkal csökkent a jogalkotó által korábban tervezett, 2005-ben érvényes értékhez képest.

A vízkészletjárulék fizetési feltételeinek, valamint számítási metódusának megismeréséhez hatósági tájékoztatót lehet igénybe venni, amely a NAK honlapján is elérhető. A tájékoztatót a NAK és a Belügyminisztérium együttműködésében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság készítette el - közölte az agrárkamara.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33