Mostantól hatalmas bírságot kaphat, akit rajtakapnak

agrarszektor.hu
Súlyos, 100 ezer és 150 millió forint közötti bírságot kaphatnak az idéntől azok a termelők, akik nem látják el vetőgépeiket poerelvezető adapterrel, úgynevezett deflektorral. Akár vetésben közben is ellenőrizhetik a gazdálkodókat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idén már 100 ezer és 150 millió forint közötti bírságot kaphat az a termelő, aki nem használ deflektort pneumatikus vetőgépéhez és a szúrópróbaszerű helyszíni ellenőrzésnél rajtakapják - közölte az agrárszektor.hu-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az idén a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői elsősorban az éves ellenőrzési terv alapján fogják ellenőrizni a termelőknél a technológiai vizsgálatoknál a deflektor meglétét, illetve használatát. Ezen kívül a felügyelők akár a szántóföldeken, vetés közben is ellenőrizhetik a termelőket a tavaszi munkáknál.

A ledörzsölődő port vezeti le a talajra
A deflektor egy porelvezető adapter, amely a pneumatikus szemenkénti vetőgépek ventillátorából kilépő elhasznált levegőt és a magokról esetleg ledörzsölődött port egy csővezeték segítségével levezeti a talajra. Ez különösen a rovarölő szerekkel csávázott vetőmagonál fontos. A deflektor használatát elsősorban a méhek védelmében tették kötelezővé, hogy a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerrel kezelt magok vetésekor a leporló vegyszert a vetőgép ventillátora ne fújja ki a környezetbe. Időközben a neonikotinoidos növényvédő szerek használatát felfüggesztette az Európai Bizottság.

 
2010-től az uniós jogszabályokkal összhangban egyre több csávázószer engedélyokiratába került be a deflektor használatával kapcsolatos előírás. Az elmúlt években a kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői az engedélyokiratok alapján szúrópróbaszerűen ellenőrizték a deflektor használatot a vetések alkalmával. Amennyiben problémát találtak, a termelőket elsősorban figyelmeztetésben részesítették - válaszolta érdeklődésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az újabb vetőgépeket már eleve ezzel a kiegészítővel felszerelten forgalmazzák a gépgyártók, de a régebbi gépekre kiegészítő adaptert kell felszerelni az uniós irányelvnek megfelelő hazai jogszabály szerint. Az egyes vetőgépek technikai jellemzőitől függően változhat az előírás teljesítéséhez szükséges adapter is, ezért az árakban is nagyobb szórás mutatkozhat. Ugyanakkor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján elérhető gépkatalógusa mindössze kétfajta deflektort tartalmaz: a galvanizált változat 29 ezer, míg a saválló verzió 58 ezer forintos referenciaáron szerepel.

A Nébih tudomása szerint nagyjából 40-50 ezer jelenleg is használatban lévő vetőgépnél szükséges a kiegészítő adapter. Mivel pontos adat nincs a felszerelendő vetőgépek számáról, ezért nehéz megbecsülni azt is, mikorra kerülhet fel mindegyikre a kiegészítő.

A deflektor egy porelvezető adapter, amely a pneumatikus szemenkénti vetőgépek ventilátorából kilépő elhasznált levegőt, és a magokról esetleg ledörzsölődött port egy csővezeték segítségével levezeti a talajra. Ez különösen a rovarölő szerekkel csávázott vetőmagok esetében fontos. A deflektor használatát elsősorban a méhek védelmében tették kötelezővé, megakadályozandó, hogy a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerrel kezelt magok vetésekor a leporló vegyszert a vetőgép ventillátora kifújja a környezetbe. Időközben a neonikotinoidos növényvédő szerek használatát felfüggesztette az Európai Bizottság. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02