2016. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Növénytermesztés

Nem csak kertészkednek, bátrak is a fiatal gazdák

Meghaladja a 10 százalékot a fiatal gazdák részaránya a kertészeti ágazatban – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az AgroStratéga együttműködésében készült kutatás. E réteg az átlagnál kockázatvállalóbb, egyben nyitottabb az új technológiák, a környezettel kapcsolatos kérdések iránt.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Magyarországon a mezőgazdasági terület 4 százalékán folyik kertészeti termelés, az ágazat kibocsátása a mezőgazdasági éves kibocsátás több mint 8 százaléka – ismertette Laczka Éva, a KSH elnökhelyettese. 2013-ban 86 ezer kertészeti gazdaság működött, ennek 12 százalékát, 10 500-at fiatal - 40 év alatti - gazdák működtette. Az adatok szerint a 86 ezer kertészeti gazdaság több mint kétharmada ültevényekkel foglalkozott. A szántóföldi növénytermesztésben a fiatalok aránya 19 százalék, a kertészeti kultúrák esetében 16 százalék volt.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?  Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára, ahol egy egész szekciót szentelünk a kertészeti ágazatnak. Szó lesz a pályázati lehetőségekről, a fejlesztési irányokról, a piaci trendekről és az öntözésfejlesztésről.


Kevesen szereztek szakirányú végzettséget

A kertészek 7 százaléka rendelkezett középfokú szakirányú képzettséggel, felsőfokú végzettsége 4 százalékuknak volt. A fiatal gazdák közül középfokú szakirányú képzettséggel rendelkezett 10 százalék, míg felsőfokú végzettséggel 6 százalékuk.

A 200 megkérdezett bevonásával készült online felmérést a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) felkérésére készítették „Fiatal gazdák a kertészeti termelésben” címmel. Varanka Mariann, az AgroStratéga szaktanácsadója elmondta: a felmérés szerint a fiatal gazdák hozzáállása a termeléshez és a környezettel összefüggő kérdéskörökhöz is előremutatóbb, mint a mezőgazdasági termelők összességének. Ez a réteg például az öntözés, a megújuló energia használatában, a termálvíz alkalmazásában is előrébb tart, mint a szakma általában. A fiatal gazdák a beruházásoknál is nyitottabbak az átlagnál, többen terveznek új beruházást.

Többlettámogatások járnak

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta: a kertészettel foglalkozó fiatal gazdálkodók támogatási szempontból kedvező helyzetben vannak. Közvetlen támogatásból mintegy 20 ezer forintnyi többlettámogatáshoz juthatnak hektáronként, és a termeléshez kötött támogatásokból is pluszforrásokhoz férhetnek hozzá. Ez utóbbi esetben a zöldségeknél hektáronként 67 000, ipari zöldségnél hektáronként 52 500, ültetvényeknél pedig hektáronként 96 000 forinthoz. Mindez évente az ágazat számára mintegy 10 milliárd forintot jelent évente 2020-ig.

A Vidékfejlesztési Programban a Miniszterelnökség nemrégiben 66,5 milliárd forintos pályázható támogatást hirdetett meg a kertészeti ágazat számára. Ezek a pályázatok az ültetvénytelepítéstől, az üvegház-fejlesztésen át, a gyógy- és fűszernövények termeléséig számos jogcímre benyújthatók. A fiatal gazdák az átlagos támogatási arányon (intenzitáson) felül 10 százalék többlettel számolhatnak.


 

Címlapon, most

Lázárnál tüntettek, Fazekas tárcája hűti a kedélyeket

Sorozatos tragédiákat okoz nálunk a meggy

Nincs árkonszenzus. A termés harmada elfagyott.

Óriási fúzió: a németek emelték a tétet

62 milliárd dollárt ajánl a Bayer a Monsantóért.

Dühös gazdák teheneket hajtanak Lázár minisztériuma elé (2.)

Újra demonstrálnak Budapesten a tejtermelők.

Egy cégbe olvasztják a Szentkirályit és a Kékkútit

Megkezdődött a jogi egyesülési folyamat.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ