2016. május 28. szombat Emil, Csanád

Hírek - Növénytermesztés

Ölre mennek a külföldiek a magyar dióért

Hatalmas a külföldi érdeklődés a magyar diótermés és dióoltványok iránt. Magyarországon évente mintegy 150 ezer dióoltványt állítanak elő. Februárban befejeződött a dió úgynevezett kézben oltása, amellyel a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) felkészült a 2017-es értékesítésre.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A külföldiek hamar felvásárolják a rendelkezésre álló magyar diókészletet, a telepíteni szándékozók pedig az oltványokat – állapítja meg közleményében a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. A szervezet ugyanakkor februárban befejezte a dió úgynevezett kézben oltását, amellyel eleget tehet a megnövekedett piaci igényeknek.

A zárt helyiségben végezhető eljárással a téli holtszezonban előkészíthető a legjobb minőségű oltvány, amely 3 hét alatt összeforr, majd megfelelő hőmérsékleten tárolva, a tavaszi fagyok elmúltával szabadföldre ültethető. Az angolnyelves párosítás néven is elterjedt műveletet az intézet szakemberei végzik, akik napi 8 órában fejenként 400 alanyt oltanak be – áll a közleményben.

Fotó: Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.

Magyarországon évente mintegy 150 ezer dióoltványt állítanak elő. A kiváló minőségű magyar étkezési dió olyannyira keresett a külföldiek körében, hogy híre még a neves francia és kaliforniai diót is felülmúlja.

A magyar parasztemberek már több száz éve szelektálják a diót úgy, hogy a legjobb diófáról magot vetnek, elültetik a fákat másfél-két méterre egymástól, aztán 10-15 év múlva a rosszul termőket kivágják – idézi a közlemény Szentiványi Péter diónemesítőt és termesztőt. „Nekem csak kérdeznem kellett őket, hogy egy-egy faluban melyik a legtöbbet érő fa. Hittem nekik, miért ne hittem volna? És utána én ezeket a fajtákat kereszteztem. Így született a Milotai 10-es vagy az Alsószentiványi 117-es, ezek ma a legkeresettebb fajták” – mondta Szentiványi Péter.


 

Címlapon, most

Őrület, hogyan gyógyít a walesi herceg

Bekeményítenek az oroszok - Meghosszabbítják az embargót

2017 végéig tolnák ki az importkorlátozásokat.

A nyár nagy meglepetése: erre készül a Heineken és a Soproni

A fogyasztókra bízzák, milyen lesz az új termék.

Jó hír! - Eltörölték a tagdíjbevallást

600 ezer forint alatt nem kötelezi erre az őstermelőket az agrárkamara.

Interneten is adják-veszik a hamis mérgeket

Razziázott a növényvédőszer-piacon a NÉBIH.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ