Ölre mennek a külföldiek a magyar dióért

agrarszektor.hu
Hatalmas a külföldi érdeklődés a magyar diótermés és dióoltványok iránt. Magyarországon évente mintegy 150 ezer dióoltványt állítanak elő. Februárban befejeződött a dió úgynevezett kézben oltása, amellyel a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) felkészült a 2017-es értékesítésre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A külföldiek hamar felvásárolják a rendelkezésre álló magyar diókészletet, a telepíteni szándékozók pedig az oltványokat - állapítja meg közleményében a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. A szervezet ugyanakkor februárban befejezte a dió úgynevezett kézben oltását, amellyel eleget tehet a megnövekedett piaci igényeknek.

A zárt helyiségben végezhető eljárással a téli holtszezonban előkészíthető a legjobb minőségű oltvány, amely 3 hét alatt összeforr, majd megfelelő hőmérsékleten tárolva, a tavaszi fagyok elmúltával szabadföldre ültethető. Az angolnyelves párosítás néven is elterjedt műveletet az intézet szakemberei végzik, akik napi 8 órában fejenként 400 alanyt oltanak be - áll a közleményben.

Magyarországon évente mintegy 150 ezer dióoltványt állítanak elő. A kiváló minőségű magyar étkezési dió olyannyira keresett a külföldiek körében, hogy híre még a neves francia és kaliforniai diót is felülmúlja.

A magyar parasztemberek már több száz éve szelektálják a diót úgy, hogy a legjobb diófáról magot vetnek, elültetik a fákat másfél-két méterre egymástól, aztán 10-15 év múlva a rosszul termőket kivágják - idézi a közlemény Szentiványi Péter diónemesítőt és termesztőt. "Nekem csak kérdeznem kellett őket, hogy egy-egy faluban melyik a legtöbbet érő fa. Hittem nekik, miért ne hittem volna? És utána én ezeket a fajtákat kereszteztem. Így született a Milotai 10-es vagy az Alsószentiványi 117-es, ezek ma a legkeresettebb fajták" - mondta Szentiványi Péter.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?