Rengeteg a feketemunkás a magyar gyümölcsösökben

Agrárszektor
Hiába választható az egyszerűsített foglalkoztatás, az országot járó, legálisan működő brigádok nehezen találnak munkát. Pedig az ültetvények metszésére már december óta keresik az embereket, ám sajnálják megadni érte az ezer forintos órabért.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hogy sok-e vagy kevés az idénymunkás bére, az attól függ, melyik oldalról szemléljük a kérdést.

"Minél több a fa, annál alacsonyabb az órabér. Sokan inkább a gépi metszéshez folyamodnak, de nem adják meg a szakmunkásnak, amit kér " - vélekedik egy Pest megyei kertészmérnök, aki 5-10 fővel vállal metszési munkákat, óránként 500-1000 forintos bérért. Egy másik Pest megyei cég pedig keresi az embert. Akadtak ugyan érdeklődők a decemberben feladott hirdetésre, de végül egyikük sem jelent meg a 60 hektárnyi almafa ápolására.

 

 

"Magyarországon mindenki feketén akar dolgoztatni. Vagy éhbérért!" - fakad ki egy indulatos siófoki vállalkozó, aki 40 fővel vállal szőlőmetszést Somogy és Baranya megyében. Szerinte pont annyi a munka, mint a munkaerő, csakhogy a kettő nem ért szót egymással. "Meg fog lepődni, de az ezer forintos órabért kérő hirdetésemre csak kisgazdák jelentkeztek. A 200 hektáros nagyurak meg zsebbe fizetnének 4-500 forintot." Szerinte az ültetvénytulajdonosok fukarsága miatt csak az erdélyi és az ukrán munkavállalónak éri meg az idénymunkát elvállalni. Ők akár folyóvíz nélkül és sátorban is elalszanak a néhány hónapig tartó növényápolási vagy gyümölcsszedési szezonban.

Ledó Ferenc a FruitVeb elnöke ezt másként látja. Nyilvánvaló, hogy a nagyobb gazdaságok nem keresik az idegen brigádokat, hiszen örülnek neki, ha a saját állandó alkalmazottaiknak télen is adhatnak értelmes munkát. Másrészt éppen ők azok, akik megengedhetik maguknak, hogy gépesítsenek, ha az tűnik észszerűbb megoldásnak. A legkisebb, egy-két hektáros gazdaságokban még megfizethetőnek tartják a külsős idénymunkásokat, akár többet is megadnak nekik, mint az egyszerűsített foglalkoztatás körében kötelező járó, 675 forintos órabér. Az 5-10 hektáros ültetvénygazdák viszont már gyakran sokallják azt, amit a brigád kér, és inkább a család apraja-nagyja metszi a fákat heteken át. Vagy zsebbe fizetnek.

Így könnyebb a munka!

Egy pneumatikus rásegítéssel működő metszőollóval akár 30%-kal gyorsítani lehet a munkavégzést. Nem olcsó eszköz, de érdemes rászánni azt a 70-120 ezer forintot. Ha feljebb skálázzuk a beruházási igényeket, akkor egy síkfalmetsző gép 6-7 millió forintba kerül, egy gyümölcsrázógép pedig már 20 milliós tétel. Szabadi Gábor, a nemesnádudvari Bartifarm Kft. ügyvezetője szerint mégis évről évre nagyobb az érdeklődés az ilyen gépek iránt. "Megfelelő embert kapni ezer forintos órabér alatt már úgysem lehet. Gépi előmetszéssel viszont töredékére csökkenthető az élőmunkára fordított idő, vagyis az emberigény. Nem csoda, ha 30 hektáros ültetvényméret felett ezt a megoldást választják a gazdálkodók."

És hogy hogyan is dolgozik egy síkfalmetsző? Íme, egy videó:

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 14:14