Ritka pimaszság: búzának álcázott földet adtak el ezek a csalók

MTI
Jogerősen három és fél év, illetve négy és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla két férfit, akik nagy mennyiségű búza értékesítése ürügyén csaltak ki jelentős összeget egy lengyel cégtől. A táblabíróság különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználása vétségében mondta ki bűnösnek tettesként, illetve bűnsegédként a vádlottakat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az egyik vádlott és időközben elhunyt társa teherautókkal több ezer tonna földet hordatott egy törökszentmiklósi telephely egyik gabonatárolójába, majd azt csaknem 40 tonnányi búzával letakarták. A fiktív gabonakészletből 3500 tonna étkezési búzát 33 ezer forintos nettó áron eladtak egy cégnek. Az üzletről - a búza eredetének igazolására - szerződés és átadás-átvételi jegyzőkönyv is készült, de ezek valótlan tartalmúak voltak, az eladó nem rendelkezett ennyi gabonával, a vevő pedig a vásárláshoz szükséges pénzzel.

Az új tulajdonos, az ügy másik vádlottja 2010 augusztusában az étkezési búzából 3200 tonnát értékesített közvetítőkön keresztül egy lengyel cégnek. Olyan szerződést kötöttek, amelynek alapján a vevő 1500 tonna ellenértékét előre kifizeti az eladónak. Ez meg is történt, a lengyel vállalkozás a magyar cég számlájára 61,5 millió forintot utalt át, amelyet a vádlott készpénzben felvett. Ezután a vevő tehergépkocsijai megjelentek a telephelyen, hogy a búzát elszállítsák, ám ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy a tárolóban javarészt föld van, és csupán 38,94 tonna gabona, amely a föld eltakarására szolgált. A lengyel cég kára nem térült meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03