Új irányok a nemesítésben: előretörnek a búzahibridek

agrarszektor.hu
A búzahibridek forgalma dinamikusan emelkedik nemcsak Európában, hanem Magyarországon is. A hibridbúzák részesedése a fémzárolt búzavetőmagok hazai piacán ma már 14%-os - hangzott le a SAATEN-UNION Hungária Kft. és a RAPOOL Hungária Kft. közös szántóföldi bemutatóján. A határszemlével egybekötött szakmai rendezvényen a hibridbúza nemesítésének hátteréről, a vetőmag előállításáról, valamint a hazai és európai termesztés eredményeiről, illetve jövőjéről volt szó.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kalászosok vetőmagpiacán egyedüliként kínálunk egyszerre két hibrid kalászos fajt, a hibridbúzát és a hibridrozst. A hibridárpák nemesítésével ez a kör két-három éven belül három fajra bővül, amit öt éven belül a hibridtritikálé követ majd - ismertette a cég jövőbeli terveit Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária Kft. és a RAPOOL Hungária Kft. ügyvezetője.


Varga Gábor, a SAATEN-UNION Hungária Kft. fejlesztője bemutatta a búzahibridek köztermesztésben játszott szerepét és a fejlesztések legújabb eredményeit. A SAATEN-UNION ma az egyetlen hibridbúza-vetőmaggal rendelkező nemesítőház Európában. Az új generációs hibridbúzák nemesítése során a minőség mellett a cél a magas hozam és a termésstabilitás.

A búzahibridek forgalma dinamikusan emelkedik nemcsak Európában, hanem Magyarországon is. A hibridbúzák részesedése a fémzárolt búzavetőmagok hazai piacán ma már 14%-os.

A hazai vetőmag-előállítás nemcsak a belföldi, hanem a környező országok növekvő keresletének kiszolgálását is célozza. Ennek megalapozása érdekében már második éve folynak hazai előállítások, folyamatban van a technológia hazai adaptációja, és a magyar mellett a cseh vetőmag-előállítást is Magyarországról irányítják - fejtette ki Láng Dezső hibridbúzavetőmag-termeltetési menedzser, aki részletesen bemutatta a hibridbúza nemesítésének szakmai hátterét.


Horváth Boglárka, a RAPOOL Hungária Kft. fejlesztője a RAPOOL repcenemesítői hátteréről és a fejlesztési eredményekről beszélt. A RAPOOL a világon elsőként kezdte meg a saját nemesítésű MSL-hibridek köztermesztésbe vonását, immár húsz éve. A cég legújabb, még elismerés előtt álló hibridjei pedig már 8,5 tonna fölötti hektáronkénti hozamot adnak a tenyészkertekben. A hazai vizsgálatokban szereplő hibridek ugyanakkor üzemi körülmények között "hozzák" a négy-hat tonna/hektár közötti termésátlagot, amit a Magyar Kukorica Klub független mérései is tanúsítanak. A termelők 2015-ben mintegy 41 ezer hektáron vetettek RAPOOL-hibrideket, ami a hazai repce-vetésterület 17%-a.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?