Új szőlőültetvényekre kérhető telepítési engedély

MTI
Az uniós szabályokkal összhangban Magyarországon is növelhető a borszőlőültetvények nagysága tavaly óta. Az új telepítési engedély iránti kérelmeket április 30-ig lehet benyújtani a területileg illetékes hegybíróhoz. A pályázatok rangsorolását az eddigiektől eltérő módon végzik majd, és egyszerűbbé válik az ügyintézés is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Unió tavaly január 1-jén vezetett be új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást, ezzel összhangban a magyar szabályok a szőlőtermelő hegyközségi tagok számára minden évben április 1. és április 30. között teszik lehetővé az új telepítések kérelmezését. Korábban csak az újratelepítési joggal rendelkező termelők telepíthettek új borszőlőültetvényt - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Újdonság a tavalyihoz képest a pályázatok rangsorolási módja. A benyújtott kérelmeket május 30-ig a HNT összesíti, a hegybíró pedig az így kialakult rangsor alapján hagyja jóvá azokat. Az engedélyezett növekedés éves mértéke legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított összes hazai szőlőterület 1 százaléka lehet, ez 2017-ben 642 hektár.

Ha a kérelmek alapján az igényelt területek nagysága összesítve nem haladja meg a 642 hektárt, a hegyközségi tagok megkapják az új telepítési engedélyüket. Ha az összes területnagyság ezt a mértéket meghaladja, az alacsony pontszámot elért termelők az engedélyt az igényelt területek nagyságához képest arányosan csökkentett területre kapják meg. Ötven százalékos vagy annál nagyobb mértékű csökkenés esetén a hegyközségi tagok minden jogkövetkezmény nélkül visszavonhatják kérelmüket.

Az új telepítési engedély minden esetben 3 évig használható fel. Amennyiben az új telepítést a termelő az engedély érvényességi idején belül nem végzi el, a következő két naptári éven belül nem nyújthat be új telepítési engedély iránti kérelmet.

A fajtakoncentráció megvalósítása a szőlő- és borágazati stratégia egyik fontos célkitűzése - jelentette ki Légli Ottó, a HNT elnöke. A borvidékek elkötelezettségét pedig az is mutatja, hogy jellemzően a helyi termesztési feltételekhez alkalmazkodott, magas minőségi potenciálú fajtákat választották a többletpontot érő három telepíthető fajta közé. A HNT egyeztetéseket folytat a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkárságával az új telepítésű ültetvények támogatásáról is, amelyet a Vidékfejlesztési Program keretösszegéből tervez finanszírozni a kormány - tette hozzá Légli Ottó.

Az újratelepítések esetében egyszerűbbé válik az ügyintézés. Áprilistól a hegybírók olyan engedélyeket adnak ki, amelyekkel a módosítási kérelmek teljesen kiküszöbölhetők - mondta Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. A HNT azzal számol, hogy így összesen csaknem 3000 ügyben kerülhető el a személyes ügyintézés, ami a termelők számára jelentős időmegtakarítást jelent.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?