Vége a jogtalan támogatások behajthatatlanságának

agrarszektor.hu
Közigazgatási kitétel kerül a jövőben a támogatási szerződésekbe a Kúria javaslata alapján, így elkerülhető lesz, hogy a bírósági hatáskör megállapításának problémái miatt szűnjenek meg a jogtalanul kapott, vagy felhasznált támogatások visszafizetését célzó eljárások.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Napi Gazdaság cikke szerint az elmúlt években számos olyan ügy került a másodfokú bíróságok elé, ahol első körben azt kellett tisztázni: polgári vagy közigazgatási ügyről van-e egyáltalán szó a jogtalanul igénybe vett támogatások visszaszerzésénél. Több ügy is megszűnt, mások függőben maradtak, mert a bíróságok úgy látták, nem az ő hatáskörükbe tartozik. A Kúria joggyakorlat-elemző csoportot hozott létre, amely az idén tavasztól fogva több száz ügyet tekintett át, s megpróbálta azokat közös nevezőre hozni.
Kézenfekvő feltevés volt, hogy az ügyeket közigazgatási eljárások közé kell sorolni, a különféle támogatási szerződések miatt, ám ezek rendkívül bonyolult, polgári perrendtartásos szerződések voltak. A közigazgatási ügyek kiindulópontja azonban egy közigazgatási szerv által hozott határozat, ami ezeknél hiányzik, így maga az eljárás indításának jogalapja is kérdéses − nincs betartató hatóság. Az így keletkezett rés miatt nem volt érvényesíthető az a közpénzügyi igény, hogy a jogtalanul igénybe vett támogatást vissza kell vonni, vagyis ha valaki nem akarta visszaadni a jogtalanul kapott, felhasznált támogatást, nem biztos hogy azt be lehetett rajta hajtani. Kiss Gábor bíró szerint nincs szó milliárdos tételek elúszásáról, a vizsgált ügyek között nem volt jelentős nagyságrendű.

Uniós támogatásoknál például nem is jellemző a pereskedés: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai szerint a mostani ciklusban mindössze öt ügy került a bíróság elé, összességében is csak 900 vitás eset volt − a Kúria még az első programozási időszak tapasztalatait elemezte. Az NFÜ a peres eljárások elindítása előtt is tehet lépéseket a pénzek visszaszedésére. A támogatást le lehet vonni egy későbbi számlából, a támogatott önként visszafizetheti a vitatott összeget, az ügynökség érvényesíthet inkasszót, de lehívhat bankgaranciát is, illetve adott összeg felett jelzálogjogot is bejegyeztethet. A Kúria szerint az ilyen típusú ügyek a jövőben a polgári bírósághoz tartoznak − mondta Kalas Tibor, a Közigazgatási és Munkaügyi Kollégium vezetője. Ez alól kivételt jelentenek az agrártámogatások, mert ott a speciális jogszabály szerint egyértelműen közigazgatási ügyről van szó. Érdemes lenne a kollégiumvezető szerint egységesíteni ezt a rendszert. Vagyis egy támogatás megítélésekor hatósági szerződést volna célszerű kötni, így egységesen közigazgatási eljárásként lehetne ezeket kezelni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?