Vészjósló számok: rohamosan fogy lábunk alatt a talaj

agrarszektor.hu
Fokozni kell a növénytermesztés teljesítményét, hogy a világ 2050-re várható, 9,2 milliárdos népességét élelmezni lehessen. Ez nagy kihívást jelent a mezőgazdaság számára, de törekedni kell a fenntarthatóság biztosítására is, miközben becslések szerint 7,8 hektár termőtalaj vész el percenként. A növénytermesztés leghatékonyabb módját szakértők szerint a precíziós mezőgazdaság jelenti.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világ produktív földterülete a klímaváltozások, a természeti katasztrófák és az emberi beavatkozás hatására változik - hangsúlyozták szakértők a Debreceni Egyetemen rendezett, klímaváltozással foglalkozó közelmúltbeli konferencián. Ma a Föld mindössze 4 százaléka alkalmas a szántóföldi művelésre, az egy főre eső szántóterület pedig jelentősen csökken. Művelhető földeket tesz tönkre az erózió, miközben az egyre terjeszkedő városok, illetve a szántóföldek helyén épülő utak, bevásárló központok és parkolók is területeket vesznek el. A Közép-Európai Egyetem becslései szerint 7,8 hektár termőtalaj vész el percenként.

Amikor a fenntarthatóság kérdése először felmerült, a Föld népessége 4-4,5 milliárd fő volt, ma pedig már 7,5 milliárd. A világ növénytermesztésének - a 2050-re várható 9,2 milliárdos népesség miatt - nincs más választása, mint a termelés fokozása. Ez nagy kihívást jelent a mezőgazdaság számára, ugyanakkor törekedni kell a fenntarthatóság biztosítására is - állapították meg a konferencián.

A növénytermesztés leghatékonyabb módját a precíziós mezőgazdaság jelenti - hívta fel a figyelmet Nagy János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára. Alkalmazni kell a minimális talajművelést, amely védi a talajfelszínt és a nedvesség megtartása mellett növeli a talaj vízbefogadó képességét. Biztosítani kell a műtrágya, a vetőmag, az öntözés és a növényvédőszer helyspecifikus felhasználását, illetve a táblán belüli, területi felvételezéseken alapuló, célzott kijuttatást. A precíziós mezőgazdaság és az új technológiák alkalmazása jelentős költségmegtakarítást eredményez, illetve csökkenti a környezetterhelést - hangsúlyozta a professzor.

NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?