Mekkorát robbant a kertészeti gépbeszerzési boom?

agrarszektor.hu
Az Agroker Holding Zrt. sok évtizedes tapasztalattal rendelkezik a termelők kiszolgálása terén, integrátorként pedig a termény felvásárlásában is részt vesz. Fehérgyarmati regionális központjában jártunk, ahol éppen kertészeti bemutatót tartottak. Megragadtuk az alkalmat arra, hogy Pintér István vezérigazgatóval a termelőket és a kereskedőket érintő kihívásokról beszéljünk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A holding kínálati palettája követi azokat a trendeket, amelyeket részben a szakpolitika, részben az élet diktál. Előbbire példa az unió szerkivonási gyakorlata, amelynek eredményeként elképesztő mértékben megnőtt a biológia termésnövelők, növénykondícionálók forgalma. De ide sorolható az a kormányzati döntés is, amely a kertészeti gépek beruházását tartotta támogatandónak, illetve az öntözést szorgalmazza. Sajnos a pályázatok elbírálási üteme lassú, az öntözés megvalósítását pedig a birtokviszonyok és a bürokrácia is akadályozza. Mindez odavezet, hogy az élénk pályázási kedvet lanyha beruházásmegvalósítás követi, ami megterhelő a gépforgalmazók számára.

Az anyagmozgatás gépei is megjelentek

A megye második legnagyobb agrárvállalkozása 7 évvel ezelőtt indított el az "Agrokerti party" elnevezésű rendezvényt, amelynek intenzív almáskertjük ad otthont. Idén 460-an látogattak ki a térség meghatározó vállalkozásához, hogy megtekinthessék a kertészeti kultúrákhoz javasolt gépi megoldásokat, illetve agrotechnikai újdonságokat. "Ebben a szegmensben az olaszok, a németek és a lengyelek alkotnak igazán jó, a magyar gazdaságokban is hasznosítható gépeket. Nem véletlen, hogy sok olasz szót hallott a gépbemutatóra érkezők között" - erősíti meg benyomásunkat Pintér István. A gépkínálatban a Dragon, a Dante, Orrizonti és a Checchi Magli eszközök dominálnak. A széles palettán a vetés, ültetés, metszés, talajművelés és rakodás gépei egyaránt megtalálhatóak voltak.

Koronametszés: segíti a kézimunkát

"Hadd üljenek fel a fiúk egy traktorra!" - szólal meg egy csapat tinédzser mellett a szakközépiskolai tanár. A szalmakalapos agrokeres kolléga készségesen az egyik géphez vezeti őket. "Már óvodás korban elkezdjük a következő nemzedék megnyerését. Muszáj a fiatalokat egészen a gép közelébe vinni, az oktatásukban részt venni. Enélkül esélyünk sincs elegendő gépkezelő kinevelésére" - magyaráz Pintér István.

A sorköz füvesítése

A figyelmes szemlélő sokat tanulhatott a fasorok végére kihelyezett permetezési naplókból is. A készítmények nagy hányada a mezo- és mikroelemk pótlását szolgálta a menetrendszerűen kiadott gombaölő szerek és a jól időzített rovarölők mellett. "A növények általános kondíciójának javításával sokat tehetünk azért, hogy az egyéb környezeti stresszekkel szemben ellenállóbbá váljanak. Ez különösen fontos egy olyan világban, ahol a védekezésre használható vegyszerek egyik a napról a másikra kivonásra kerülhetnek" - jegyzi meg a vezérigazgató. A lombtrágyák piacán így továbbra is növekedés várható.

Az idei időjárás nem kedvezett a deszikkáló szerek forgalmának, a rovarok ellen azonban intenzíven kellett védekezni.

A gombaölőket megelőző jelleggel - szinte időjárástól függetlenül - kiadják már a gazdák, így ezen a téren nem sokat módosított a cég forgalmán a tavaszi aszály. "Amit az egyik szegmens elvesz, azt megadja a másik. Már csak a kertészeti gépek mielőbbi értékesülését várjuk" - mosolyodik el a cégvezető.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03