2017. január 20. péntek Fábián, Sebestyén

Hírek - Terménypiac

A kegyes időjárásnak köszönhetjük az idei rekordokat

2016-ban az előző évinél 0,4%-kal kisebb területen 5,1%-kal több, 7,9 millió tonna kalászos gabona termett. A termésátlagok az összes gabona esetében felülmúlták a 2015. évit. A búza termésátlaga csupán 1988-ban volt magasabb az ideinél, az elmúlt öt év átlagát 20%-kal haladta meg. A magasabb hozamok a tavalyi évhez hasonlóan leginkább a növények számára kedvező időjárással magyarázhatók a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Búzából 2016-ban az egy évvel korábbinál 1,1%-kal nagyobb területről 4,9%-kal több termést takarítottak be – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A termésátlag 5380 kilogramm/hektár volt, 1988 óta a legmagasabb Magyarországon.

Az árpa betakarított területe az előző évinél 5,6, a termésmennyiség 14%-kal több volt, ami 8,0%-kal nagyobb termésátlagot eredményezett. Az idei termésátlag (5140 kilogramm/hektár) az eddigi legmagasabb Magyarországon, a termésmennyiséget pedig csak az 1992. évi múlta felül. Őszi árpából 27%-kal több, tavaszi árpából harmadával kevesebb termett, mint 2015-ben.

A tritikálé betakarított területe 10%-kal kisebb az előző évinél. A learatott termés mennyisége 6,0%-kal csökkent, a termésátlag 4,8%-kal növekedett.

Zab esetében a 2015. évinél 22%-kal kisebb területről az előző évinél 21%-kal kevesebb termést takarítottak be, az átlagos hozam szinten maradt.

Rozst ebben az évben közel 27 ezer hektáron, a tavalyinál 11 ezer hektárral kisebb területen arattak. A termés a 2015. évihez képest 22%-kal csökkent, a termésátlag 9,4%-kal magasabb volt.


 

Címlapon, most

Közös imán könyörgött esőért Trump új agrárminisztere

Lázár: az éttermi üditők kisebb áfájáért is lobbiznak

A nemzetgazdasági tárca gyűjti az információkat.

A biogazdálkodásra esküszik a Takarékbank

Együttműködési megállapodást írt alá a pénzintézet és a biokultúra szövetség.

Energiafűzzel váltják ki a gázfűtést

A közintézményeket fűtik így Kenderesen.

A CLAAS keskeny nyomtávú NEXOS traktorainak újabb generációja (x)

Kicsi, fordulékony és nagy teljesítményű.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ