Agrárháború: az orosz-ukrán konfliktus a mezőgazdaságot is sújtja

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán konfliktus a két ország mezőgazdaságát is érzékenyen érinti. Nem elég, hogy a rendre kiújuló harcok hatására a gabonatermelés visszaesett Ukrajna keleti részében, a szemben álló felek konkrét mezőgazdasági termékekre vonatkozó embargóval is sújtják egymást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kevesebb lesz a gabonatermés

Ukrajnában 500-550 ezer tonnával lesz kisebb az idei évre eddig várt 60 millió tonna gabonatermés az ország keleti részében zajló harci cselekmények miatt - közölte az Ihor Svajka ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter. A tavalyi termés 63 millió tonna volt.

Kölcsönös embargót hirdettek a szemben álló felek

Oroszország hétfőtől megtiltotta a tej és a tejtermékek behozatalát Ukrajnából, amely viszont a sertésimportot állította le a szomszédos országból. Először az ukrán hatóságok jelentették be csütörtökön, hogy leállítják az orosz sertéshúsimportot, mert Brjanszk és Orenburg városokban, valamint a kurszki körzetben afrikai sertéspestis fordult elő. Emiatt az ukrán hatóságok azonnali hatállyal megtiltották az élősertés és feldolgozott termékeik importját Oroszországból.

Másnap Oroszország bejelentette, hogy megtiltja július 28-ától az ukrán tej és tejtermékek importját, mert azok ismeretlen eredetű pálmaolajat tartalmaznak, ami veszélyt jelenthet a fogyasztóra.

Az oroszok adták az első pofont

Az oroszok mérték az első csapást az ukrán mezőgazdasági termékekre, ugyanis már korábban megtiltotta az ukrán burgonya importját, valamint a sertéshúsét, szintén afrikai sertéspestisre hivatkozva. Oroszország ezen felül korlátozza a Petro Porosenko ukrán államfő tulajdonában álló Roshen édesipari cég termékeinek a behozatalát.

Oroszország idén eddig 495 millió dollár értékben importált ukrán mezőgazdasági termékeket, ebből 106,3 millió dollárért tejtermékeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?