Amerikai gabonaóriáshoz igazol át a volt Cargill vezér

agrarszektor.hu
Egy hónapja számoltunk be arról, hogy 20 év után távozik posztjáról a magyar gabonapiacon vezető szerepet betöltő Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kócza Zsolt. Az vezetői feladatokat ideiglenesen Daróczi Balázs, a Cargill Magyarország gazdasági vezérigazgató-helyettese vette át, Kócza Zsolt viszont nem nyilatkozott arról, hogy hol folytatja szakmai pályafutását.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szakember az agrárszektor.hu kérdésére a napokban elmondta, hogy pályafutását egy ugyancsak amerikai gabonamultinál, az Archer Daniels Midland Company (ADM) régiós igazgatójaként folytatja. Kócza Zsolt az ADM Magyarországot érintő terveiről nem nyilatkozott, ahogy a vállalat térségbeli aktivitásáról sem közölt részleteket.

A New York-i tőzsdén jegyzett ADM profilja a Cargilléhoz hasonló, a decaturi (Illinois) központú vállalat fő tevékenysége a gabona, olajosmagvak, fehérjenövények és egyéb árupiaci termények kereskedelme, feldolgozása és logisztikája, valamint a feldolgozott termékek forgalmazása. A vállalatcsoport 270 gyárat, és 420 felvásárlási-kereskedelmi központot működtet világszerte.

Érdekes részlet, hogy az ADM egyike az Oxfam International által azonosított un. ABCD vállalatoknak, azaz a világ legnagyobb gabonakereskedő birodalmának, a magyar piacon is jelen lévő Bungéval, Cargillal és a Louis Dreyfussal egy sorban. A Oxfam becslései szerint az említett négy konglomerátum a világ gabonakereskedelmének 75-90%-át fedi le.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?