Kiszorítja a román kukorica a hazai tengerit

MTI
A terméseredmények a tavalyinál lényegesen jobbak, ám az árbevételre nem érvényes. A kukorica felvásárlási ára jelenleg 38-41 ezer forint/tonna.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tolna megyében a vetésterület több mint felén elvégzett betakarítás után 6-6,2 tonna a kukorica termésátlaga - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága hétfőn az MTI-vel. Palásti Barbara igazgató tájékoztatása szerint a 101 504 hektáros vetésterület 60 százalékán, 60 400 hektáron végeztek a termelők a betakarítással.

Az eddigi terméseredmények lényegesen jobbak a tavalyinál; 2012-ben a rendkívüli aszály miatt az igazgatóság felmérése szerint átlagosan mindössze 3,299 tonna termett a takarmánynövényből.

Az igazgatóság vezetője beszámolt arról is, hogy Tolnában néhány táblán tapasztalták a kukoricamoly kártételét, amiből esős időben a fuzáriumgombák, száraz időben pedig a toxinok szaporodhatnak el. Az idén csekély mennyiségű az így fertőzött kukorica, ezért a múlt évhez hasonló problémára nem számítanak - tette hozzá.

A takarmánynövényért - amelynek Tolnában mintegy tíz százalékát használják fel etanol előállítására - tonnánként 38-42 ezer forintos árat kínálnak a felvásárlók. Maros Norbert, a Tolna Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára úgy vélte, a terméshozamok jobbnak ígérkeznek, az árbevételre ez nem érvényes. A szövetség 6-7 tonnás termésátlagra számít, a felvásárlók jelenleg 38-41 ezer forintot kínálnak tonnánként.

Varga András, a szövetség gabonaválasztmányának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei termés 1-1,5 tonnával elmarad a tízéves átlagtól, és a tavalyihoz képest 50 százalékkal alacsonyabb áron lehet értékesíteni a kukoricát.

Jelezte, ennek oka részben az, hogy Romániában közel négymillió tonnával több kukorica terem az idén a tavalyinál. A romániai termelők ugyanarra a piacra dolgoznak, mint a Tolna megyeiek, de logisztikailag jobb helyzetben vannak - jegyezte meg.

Hozzátette: az is befolyásolja a piaci folyamatokat, hogy mezőgazdasági termelést érintő időjárási kockázatok kezeléséről szóló - vis maior - törvény miatt a kereskedők óvatosabban kötnek megállapodásokat, mivel a termelők a rossz időjárásra hivatkozva elállhatnak a szerződés teljesítésétől.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?