Mikor adjam el a kukoricát?

Agrárszektor
Változóban az értékesítési taktikák, és a termelőknek egyre bővül a mozgásterük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A terményeladás normál menetrendje szerint a repcét júliusban, a napraforgót szeptember-októberben, a búzát pedig januárban adják el a legnagyobb mennyiségben. A kukorica kitárolása jellemzően márciusban, a tavaszi munkákkal kezdődik. Minél nagyobb a raktárkapacitásunk, és minél jobbak az anyagi kondícióink, annál kevésbé érdemes a dömpinggel együtt mozogni.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Új hullám

Márpedig a szántóföldi termelés jövedelmező tevékenység lett. Egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy kivárják a kukorica eladásával a július-augusztust. Miért is? Akkor már fogyóban van az ótermés, az újtermés pedig még messze. Ha a várakozásokat egy aszályról szóló hír is megspékeli, akkor rendszerint még egy utolsó lendületet vesz a kukorica ára - ilyenkor lépnek piacra a szemfüles termelők.

De igazán nagy kitárolási boomok már nincsenek ebből a terményből. A hazai feldolgozó kapacitások bővülése állandó piacot biztosít a terményre. Már a terményszárítás költségeivel sem kell számolnia a termelők egy részének: a gyárak közelében rögtön a betakarítás után, nedvesen felvásárolják a kukoricát. Ez azt eredményezi, hogy egy későbbi érésidejű, magasabb termőképességű fajta termelésébe is bátran belevágnak a gazdák, hiszen nem baj, ha nem érik be, nem szárad ki teljesen.

Alkupozícióban

A maradék, száraz termény pedig csak fokozatosan csordogál ki a piacra, de mindig megtalálja a vevőjét. Viszonylag magas szinten stabilizálódtak a hazai árak, ez viszont megnehezíti az érvényesülést a külpiacokon. Konstancában már nem versenyképes a mi kukoricánk, a Fekete-tengert az ukránok és a románok hajói uralják. A hazai "tengeri" pedig inkább a szárazföldön talál vevőre: Olaszországban, Ausztriában és Németországban.

EZ IS ÉRDEKELHET
Idén munkába áll az éves szinten fél millió tonna kapacitású tiszapüspöki gabona-feldolgozó is, így a takarmányipari igényekkel együtt már az 5 millió tonnát súrolja a belföldi kukoricaigény. A kereskedőknek egyre nehezebb erre a terményre alkudozni, a gazdák mozgástere egy évtized alatt hihetetlenül megnőtt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?