Olcsóbb új búzáért imádkoznak a molnárok

agrarszektor.hu
A magyar gazdák félmillió tonnával több termést várnak az USDA-nál.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Körülbelül félmillió tonnával kisebb magyar búzatermést jósol az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) a magyar piaci szereplők várakozásainál. Az USDA egyelőre 4,4 millió tonna magyar búzamennyiséget prognosztizál, míg a hazai gazdálkodók 5 milliót sem tartanak kizártnak. Az aratás környéki felvásárlási búzaárak tonnánként 45-48 ezer forint közöttiek lehetnek, amelyek felülmúlnák a tavalyi induló árakat, de elmaradnának az 50 ezer forintos termelői várakozásoktól.A malomiparnak megváltás lehet az olcsóbb új búza, az 58-60 ezer forintos jelenlegi áralhoz képest.

Az USDA műholdas becslései egyelőre 4,4 millió tonnás magyar búzatermést jósolnak, így jóval elmaradnak a hazai várakozásoktól - mondta az agrarszektor.hu-nak Lakatos Zolán, a feldolgozókat és a kereskedőket tömörítő Gabonaszövetség elnöke. A magyar gazdálkodók a kedvező időjárás hatására 5 millió tonna körüli össztermést prognosztizálnak, és a várható búzamennyiséget a Gabonaszövetség is 4,8-5 millió tonnára teszi. Így az idei búzatermést megközelítené a tavalyi 5,03 milliót, és Lakatos Zoltán szerint vélhetően az USDA is hasonló terménymennyiséget mutat majd ki, ha frissíti előrejelzéseit.

Az átlagosnál melegebb téli és a kedvező tavaszi időjárás hatására az idei búzaaratás 7-10 nappal korábban indulhat a július 10. körüli szokásos időponthoz képest, vagyis akár június végén megkezdődhet. A gazdálkodók 1,09 millió hektárról takaríthatnak be búzát.

 

 

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke korábban úgy foglalt állást, hogy a gazdák azzal lennének elégedettek, ha a felvásárlási árak már az aratás idején elérnék a tonnánkénti 50 ezer forintot. Ugyanakkor a malmi minőségre vonatkozó, eddigi kereskedői ajánlatok - közölte Lakatos Zoltán - tonnánként 46 ezer forint körül mozogtak, és a betakarítás idején is 45-48 ezer forintos árak várhatók, amelyek nagyobb lennének a 41-43 ezer forintos tavalyi induló áraknál, de elmaradnának az 50 ezres termelői várakozásoktól.

Az új búza megjelenése megváltást hozhat a hazai malmoknak, amelyek most csak rendkívül drágán, tonnánként 58-60 ezer forintért juthatnak búzához, mivel az ótermés mára jelentősen drágult az elmúlt évi árakhoz képest. A molnárok - tette hozzá a Gabonaszövetség elnöke - a jelenlegi lisztárakat körülbelül 48 ezer forintos búzához "árazták be", áremelést pedig nem tudnak végrehajtani, mert a sütőipar ellenáll az árváltoztatási törekvéseknek. Ezért a malomipari vállalkozások most arra várnak, hogy az új búzatermés megjelenésével olcsóbban juthassanak alapanyaghoz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?