Örülnek az uniós etanolgyártók az amerikai etanolimport-vizsgálatnak

agrarszektor.hu
Regisztrálni fogja az Amerikából származó etanolimportot az Európai Bizottság, ami az európai etanolgyártók tömörülése szerint annak az elismerése, hogy az amerikai, államilag támogatott etanolimport abszolút mértékben és a piaci részesedés szempontjából is iszonyú károkat okozott az uniós etanolgyártásnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.


Üdvözölte az Európai Megújuló Etanol Egyesület (European Renewable Ethanol Association, ePURE) az Európai Bizottság azon döntését, hogy felülvizsgája az Amerikából származó uniós etanolimportot, írt a worldgrain.com. A Bizottság múlt hét pénteken jelentette be, hogy regisztrálni kezdi az amerikai etanol importot miután az ePURE tavaly novemberben szubvencióellenes eljárást kezdeményezett. 


"A döntés egy fontos lépés abban, hogy az Unió végre elismerte, hogy az amerikai kormány által államilag támogatott masszív amerikai etanolbehozatal súlyosan károsította az európai etanolszektort" - nyilatkozta a worldgrain.com-nak Rob Vierhout, az ePURE főtitkára. "Ezzel a döntésével az Európai Bizottság az amerikából származó uniós etanolimport által abszolút mértékben és a piaci részesedés függvényében okozott kárt is elismerte" - tette hozzá a főtitkár, aki szerint az amerikai import iszonyú kárt okozott az európai etanolárakban és maguknak a termelőknek is.


A szervezet szerint az eddigi Amerikából származó import kritikus pénzügyi helyzetet idézett elő számos európai etanoltermelőnél, akik közül soknak egyszerűen be kelltt zárni az üzemét. A döntés, hogy regisztrálják az amerikai importot azonban nem befolyásolja az Európai Bizottságnak azon korábbi döntését, hogy ne alkalmazzanak átmeneti intézkedéseket a VEETC (Volumetric Ethanol Excise Tax Credit) állami bioüzemanyag-finanszírozásra vonatkozó szabályozás 2011-es lejárta miatt. (Ez a szabályozás adókedvezményt adott az amerikai etanolgyártóknak egészen 2011 december 31-ig). Azzal azonban, hogy az unió szigorúan figyelni fogja az Egyesült Államokból származó etanolbehozatalt, eltántoríthatja az Egyesült Államokat attól, hogy újra életbe léptesse akár visszamenőlegesen a VEETC-t. Illetve, ha mégis megtennék, akkor az új uniós döntés lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy átmenetileg az azt ellensúlyozó intézkedéseket vezessen be.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?