Pocsékolják a gabonát az éhes Kínában

MTI
Ötvenmillió tonna gabona vész kárba egy évben Kínában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mintegy 50 millió tonna gabona, az éves termés 8,3 százaléka vész kárba évente Kínában - erről az országos gabonafelügyeleti hivatal igazgatója beszélt Pekingben szerdán.

A világ lakosságának körülbelül 20 százaléka él Kínában miközben az ország a termőföldeknek mindössze a 9 százalékával rendelkezik. Kína büszke arra, hogy ennek ellenére élelmiszerekből 90-95 százalékban önellátó.

Zsen Cseng-hsziao, aki a kínai népfront éves ülésszakán vesz részt, hozzátette: körülbelül 35 millió tonnát tesz ki a raktározási, a szállítás és a feldolgozás közben keletkező veszteség, a többi a háztartásokban megy veszendőbe. A szakember szerint a közvéleményt figyelmeztetni, tájékoztatni kellene az élelmiszerellátás biztonságával összefüggő jelenségről.

Ugyanakkor elégedetten beszélt a gabonaraktárak minőségének javításáért 2013-ban indult országos kampányról. E lépéssel szerinte évente 750 ezer tonna gabona lesz megtakarítható a veszteségből.

Szerdán a parlament idei ülésszakának nyitónapján az állami fejlesztési- és reformbizottság munkabeszámolójában azt hangsúlyozta, hogy az idei feladatok között kiemelt szerepet kap az élelmiszerellátás biztonsága és a környezetvédelem. A dokumentum megállapította, a mezőgazdasági termelés nem nyereséges, ezért agrártámogatásokat szolgáló alapokat szabadítanak fel, s a figyelmet egyebek mellett a gabonatermelésre összpontosítják.

A kormány döntése alapján a mezőgazdaságilag művelt területek nagysága az országban nem csökkenhet 120 millió hektár alá. A tervek szerint gabonából a termelői kapacitást 50 millió tonnával kívánják bővíteni, nagy regionális gabonatermelő központokat hoznak létre. Kína tavaly 602 millió tonna gabonát termelt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13