2017. február 25. szombat Géza

Hírek - Terménypiac

Vigyázat! - Akár 40 ezer forint alá is zuhanhat a kukoricaár

Akár 40 ezer forint alá is eshet a tonnánkénti kukoricaár az idei betakarítás után. A K&H Bank prognózisai szerint a globálisan jó terméshozamok és magas készletek miatt tartósan alacsony eladási árakra kell felkészülni, ami hatékonyságnövelést és agrotechnológiai váltást tesz szükségessé a hazai növénytermesztőknél. Az állattenyésztőknél – főleg a sertéságazatban - viszont most kedvezőbb a kép.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A KSH legutóbbi adatai alapján augusztusban átlagosan 2,6%-kal csökkentek a mezőgazdasági árak, de az átlag mögött a növény-, illetve az állattenyésztők esetében eltérő folyamatokat látunk – véli a K&H közleménye szerint Tresó István, a bank agrárüzletág fejlesztési főosztályvezetője. Egyelőre még csak a búzánál vannak meg a tényleges betakarítási eredmények, itt a 17%-os árzuhanás egyértelműen a globálisan magas készletek és kedvező idei terméshozamok eredménye. A kukoricánál augusztusban még nem kezdődött el a betakarítás, de a várt magas terméshozamok miatt itt is árcsökkenésre lehet számítani, akár 40.000 Ft/t alá is csökkenhet az ár.

A főosztályvezető szerint az árcsökkenés tartós lesz, sőt, akár éven túl is elhúzódhat. A tavalyinál 15-17%-kal alacsonyabb árszint azonban már nem csak a nyereséget viszi el, de kifejezetten veszteséges, így a növénytermesztőknek nincs más lehetőségük, minthogy agrotechnológiai váltással, készletezéssel hatékonyságnövelést érjenek el. Ez jelentheti a költségek csökkentését, az időjárási trendekhez jobban igazodó genetika választását, hatékonyabb talajművelést és tápanyag-utánpótlást, valamint saját tárolókapacitások kiépítését” - hangsúlyozta ki Tresó István.

Az állattenyésztőknél ugyanakkor jelenleg kedvezőbb a kép: a globális szinten magas készletek és az orosz embargó hatására erőteljesen beszűkült sertésexport miatt a sertéstenyésztők régóta nehéz helyzetben voltak, mostanra azonban leépültek a készletek, így a sertéshús felvásárlási ára normalizálódni tudott. Ezzel szemben a tej felvásárlási árának folyamatos esése miatt a tejtermelőkön fokozódik a nyomás, amit a kormány napokban bejelentett szándéka, miszerint több friss tejet kapnának a közétkeztetés keretében a gyerekek, ezt enyhítheti - vélte Tresó István.


 

Címlapon, most

Hihetetlen, ami most van: őrült módon beruházna mindenki

Megduplázta ukrán eladásait az agrárgépgyártó Lemken

Összességében stagnált a forgalom.

Vidékfejlesztési pályázatok: ingyen adják a tanácsot

A Széchenyi Programiroda megyeszékhelyi irodáiban.

10 húsba vágó kérdés a hazai élelmiszeriparról

Lábra áll-e a magyar gazdaság beteg embere?

Nagyon fogy a pénz: újabb pályázatot állítottak le Lázárék

Kimerült a kertészeti gépbeszerzésekre szánt forráskeret.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ