2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Agrárpénzek

10 milliárdot kasszíroztak a baranyai gazdák

Több mint 10 milliárd forint támogatáshoz jutottak a baranyai gazdák az agrártámogatások tavaly év végén felgyorsult kifizetései nyomán. A termelőknek több jogcímen is fizettek.
 
 

Baranyában az egységes területalapú-, illetve a kistermelői támogatásra 2016-ban kérelmet benyújtó mintegy 4600 termelő csaknem 90 százaléka részesült támogatásban – tette közzé a megyei kormányhivatal. A területalapú támogatáshoz kapcsolódó zöldítési támogatási előleget pedig a kérelmezők 78 százaléka kapta meg eddig.

Agrár-környezetgazdálkodás jogcímén - szántó, gyep, ültetvény és zonális területen - összesen 223 baranyai termelő kapott támogatási előleget. Ötvennyolc baranyai termelő rendelkezik támogatói okirattal gyep-, szántó- és ültetvény-területeken ökológiai gazdálkodásra történő áttérésre, illetve ökológiai gazdálkodás fenntartására. Agrár-környezetgazdálkodásra több mint 17 300 hektár, ökológiai gazdálkodásra mintegy 200 hektár területet igényeltek összességében a termelők, akik közül tavaly 145-nek fizettek előleget - ismertette a kormányhivatal.

A 723 gazdálkodó által benyújtott, összesen több mint 16 200 hektár fehérjenövény-támogatásigénylésből meghatározó - az országosan is kiemelkedő - mintegy 16 ezer hektárnyi szójababterület, szálas fehérjenövény-támogatására 369 kérelem érkezett, csaknem 5000 hektárnyi területre. Folyamatosan történik a zöldség-, gyümölcs-, cukorrépa-termesztéshez kapcsolódó igénylések teljesítése is.

Az állattartással foglalkozó gazdák szintén részesültek már előlegben: Baranyában kiemelkedő volt a termeléshez kötött, tejhasznú tehéntartás összesen 705 millió forintos támogatása. Az összeget 95 kérelmező 80 százalékának már elutalták. Az anyajuhtartás-támogatásra kérelmet benyújtó 171 termelő közül pedig 143-an kaptak már előleget mintegy 66 millió forint értékben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu