2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Agrárpénzek

20 ezer tonna brazil nádcukor a kaposvári cukorüzemben

100 év után először brazil nádcukrot szállítanak a kaposvári cukorgyárba, ideiglenesen így oldják meg az ország cukorellátását.
 
 

Brazil nádcukorral pótolják a cukorrépa őszi betakarításáig és feldolgozásáig várható piaci hiányt.
Kaposváron kezdi meg a Magyar Cukor Zrt. annak a 20 ezer tonna nádcukornak a feldolgozását, ami Brazíliából Constantán keresztül érkezik a Duna menti Abony kikötőbe.

A munkálatok során a 20ezer tonna nyers nádcukorból végül 19 ezer tonnányi tiszta cukor kerülhet a kereskedőkhöz. Bráth Zoltán, a társaság igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a nyersanyag behozatalára és erre a szokatlan lépésre azért van szükség, mert a magyar cukorrépa betakarításáig és feldolgozásáig ki kell elégíteni Magyarország cukorigényét. 

A művelet már elkezdődött, az első szállítmány megérkezett Kaposvárra, az üzem el is kezdte a feldolgozást, e hét végére pedig elkezdődhet a kereskedőkhöz való kiszállítás. Az utolsó adag pedig a terv szerint szeptemberben kerül ki a cukorgyárból. 

Ez egy szokatlan lépés, mert hiszen más országokban bevett szokás a nádcukorfinomítás és használat, nálunk nem elterjedt, és közel száz éve nem is volt rá példa - írja az mmgonline.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu