2011 előtt nem áll helyre a búzapiac!

agrarszektor.hu
Leghamarabb jövőre alakulhat ki ismét a búzapiacon felesleg, de a raktárak feltöltésére szinte biztos, hogy nem lesz elegendő, állítják a Macquarie elemzői, akik szerint a chicagói tőzsdén legalább két évig biztosan 6 dollár fölött marad a búza bushelenkénti ára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A bank szerint 2011-12-ben a búzatermés több, mint öt százalékkal emelkedik majd, köszönhetően a magas terményárak miatt vetésterületüket növelő gazdáknak.

"Az Egyesült Államokban, Kanadában és az Európai Unióban termelő gazdák is búzát fognak inkább termeszteni, más gabonák helyett" - állítják a szakértők. Eközben azonban azt prognosztizálják, hogy a kereslet is emelkedni fog a búza iránt, mivel nincs a piacon olcsóbb helyettesítő termék. Ennek köszönhetően a készlet-felhasználási arány (stocks-to-use ratio) 25,1 százalékosra csökken. 

Ennek megfelelően igen valószínűtlen, hogy az árak csökkenni fognak: várhatóan jövő év első negyedévében is még bushelenként 6 dollár fölött alakul a búza ára, de a Macquarie szerint egészen 2012 végéig nem várható jelentősebb áresés.

A magas árak az exportőrök egy részét arra készteti, hogy még az idei jóval alacsonyabb raktárkészleteiket is eladják. Európában a 2009-2010-es évben ez idáig 30 százalékkal több búzát szállítottak, mint a megelőző évben, szemben Oroszországgal, ahol augusztusban ugye exporttilalmat rendeltek el. A Strategie Grains szaklap a mai napon szintén kiadta prognózisát, mely szerint Európa idén 500 ezer tonnával több, összesen mintegy 17,8 millió tonna búzát fog exportálni, csaknem a teljes készletét, de még igy sem biztos, hogy ellensúlyozni tudja a kieső orosz és ukrán exportmennyiséget.

A Macquarie szerint a következő szezonban Oroszország ismét 51,2 millió tonna körül fog exportálni, 40-45 millió tonnás termelése mellett. A téli vetés azonban várhatóan mindössze 13 millió hektárt ölel majd fel, ami szinte biztos, hogy kevés lesz Oroszország vezető exportőrei közé kerüléséhez.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?