2011 óta menetel felfelé a hazai agrárágazat

agrarszektor.hu
Idén a növénytermesztés kibocsátásának volumene több mint ötödével emelkedett a 2012. évihez képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazai mezőgazdaság kibocsátási értéke 2013-ban folyóáron 4%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Elsősorban a növénytermesztési termékek nagyobb termelési volumene tette lehetővé az ágazat eredményének növekedését, a termékcsoport értéke az árcsökkenés ellenére is meghaladta a 2012. évit. Az állattenyésztés kibocsátási értéke az előző évi szintet éppen meghaladja. A bruttó hozzáadott érték nőtt, a munkaerő-ráfordítás azonban valamelyest elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az előzetes adatok alapján 2013-ban a növénytermesztés kibocsátásának volumene több mint ötödével (22%-kal) emelkedett a 2012. évihez képest. Számottevően, mintegy harmadával nőtt a kibocsátás szerkezetében meghatározó gabonafélék volumene, a búza és a kukoricatermés is kedvezőbben alakult az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az ipari növények kibocsátása 11, a takarmánynövényeké 10, a kertészeti termékeké pedig 9%-kal bővült. Utóbbi termékcsoport esetében emelkedett, az előbbiekében viszont mérséklődött az ár. A burgonya volumencsökkenését jelentős drágulás kísérte. A gyümölcstermés volumene 16%-kal emelkedett 2013-ban, ami árcsökkenést is okozott a termékcsoporton belül.
Az élő állatok kibocsátása 3, az állati termékeké 2%-kal mérséklődött, így az állattenyésztés teljes termelési volumene 3%-kal visszaesett az előző évhez képest. Egyik főbb állatfaj kibocsátása sem érte el a 2012-ben megfigyelt szintet, az állati termékek közül a tejé visszaesett, a tojásé pedig szinten maradt.

Az első adatok alapján a mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4%-kal volt magasabb, mint 2012-ben. A hazai agrárium teljesítménye így 2011 óta folyamatosan javul. A volumen 12%-os bővülése közel 7%-os árcsökkenést váltott ki. A növénytermesztésben 12%-kal mérséklődött, az állattenyésztésben ezzel szemben 3%-kal emelkedett a termelőiár-színvonal.

A folyó termelő felhasználás volumene és árindexe az előző évi szintet kissé meghaladta. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a ráfordítások közül vetőmagok és a növényvédő szerek ára emelkedett, az energia, a műtrágya és talajjavító szerek ára viszont mérséklődött 2012. évihez képest. Ez utóbbiak felhasználása bővült a legjobban.

A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 30, folyó áron 6%-kal emelkedett. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2013-ben az előzetes információk szerint 1%-kal elmaradt az előző évitől.

A termelési tényezők jövedelme 6%-kal, a vállalkozói jövedelem pedig 10%-kal magasabb volt, mint a 2012. évi. Így a termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme ("A" mutató) 4%-kal emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?