Új feladatot kapott az ex-földművelésügyi miniszter: ki nem találná, mit fog csinálni

agrarszektor.hu2020. február 27. 08:30

"A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős" kormánybiztossá nevezték ki két évre Fazekas Sándort, aki 2010 és 2018 között vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszter volt. Ez azt jelenti, hogy neki kell majd vizsgálnia a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás eredményeit.

Két évre nevezték ki "a földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős" kormánybiztossá Fazekas Sándort, aki 2010 és 2018 között vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszter volt - írja a HVG. Feladata, hogy vizsgálja meg és kövesse nyomon a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, ennek érdekében elemezze a kérdés kapcsán megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat; tekintse át a földügyi szabályozást, különös tekintettel a haszonélvezet, haszonbérleti jog intézményére; valamint a termőföld védelme és a magyar gazdák érdekében szükség szerint fogalmazzon meg javaslatokat.

2013-ban a magyar parlament olyan szabályozást fogadott el, amely szerint megszűnik minden olyan fennálló, határozatlan idejű vagy 2032 után lejáró haszonélvezeti jog, amelyet nem közeli hozzátartozók közötti szerződéssel alapítottak. A kormány célja ezzel az volt, hogy az úgynevezett zsebszerződéseket megszüntessék, mielőtt - 2014. május elsején - megszűnik az uniós állampolgárok földvásárlási moratóriuma. Az Európai Bíróság ezért tavaly májusban elmeszelte a magyar államot, mert Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok haszonélvezeti jogának megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit.

Címkék:
fazekas-sándor, szabályozás, zsebszerződés, földvásárlás, kormánybiztos, földügy, földművelésügyi-miniszter,