Megszületett a döntés: Novák Katalin lett Magyarország köztársasági elnöke

MTI2022. március 10. 13:20

Megválasztotta köztársasági elnökké Novák Katalint az Országgyűlés csütörtökön. A volt családokért felelős tárca nélküli miniszter 137 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson, amelynek eredményességéhez kétharmados többségre volt szükség a 199 fős parlamentben.

A szavazólapot 195 képviselő vette fel. A 188 érvényes voks közül Novák Katalin 137-et kapott. Az ellenzéki frakciók jelöltjére, Róna Péter közgazdászra 51 szavazat érkezett. Az eredményhirdetésen nem vettek részt az ellenzéki frakciók. A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után a nemzeti zászló és a történelmi zászlók előtt a megválasztott köztársasági elnök letette államfői esküjét. Novák Katalin május 10-én lép hivatalába, ő lesz a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás után.

Az Országgyűlés a rendszerváltás óta nyolcadik alkalommal választott köztársasági elnököt. Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

Címkék:
törvény, alaptörvény, bejelentés, országgyűlés, szavazat, rendszerváltás, novák-katalin, köztársasági-elnök,