Óriási a nyomás a mezőgazdaságon: az orosz-ukrán háború csak tetézi a gondokat

agrarszektor.hu2022. április 6. 09:30

Az idei a második olyan év, amely átmeneti időszaknak számít az uniós agrárszabályozásban. Bár az igazán nagy változások 2023-tól lépnek hatályba, az idén is életbevágóan fontos, hogy a gazdálkodók biztonságosan igénybe vehessék a támogatásokat és kihasználják a pályázatos forráshoz jutási lehetőségeket. 2022-ben is számos dologgal szembe kell néznie a mezőgazdaságnak, és fel kell készülni 2023-ra. Szép és izgalmas év vár ránk - mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár a Portfolio Agrárium 2022 Konferencián, Kecskeméten. Hozzátette, hogy már így is óriási volt a nyomás az európai mezőgazdaságon, amire egy jókora lapáttal a háború is rátett most.

A 2022-es év gazdasági feladatairól beszélni ezekben a napokban, hetekben, nem túl egyszerű. Ha a következő időszak aktuális feladatait, támogatásait vagy fejlesztéseit kellene számba venni, három nagy ügyet ki kell emelni: az egyik, az a válság kezelése, ami most Európában érinti a teljes gazdaságot. A másik nagy ügy, a megújuló agrárprogram menedzselése, ami sok 1000 gazda fejlődési lehetőséget szolgálja. A harmadik, ami a következő időszakot is meghatározza, az a KAP stratégiai tervének a brüsszeli elfogadtatása és rá való felkészülés  

- fogalmazott Feldman Zsolt a Portfolio Agrárium 2022 Konferencián.

Elmondta azt is, hogy ezek biztosan itt vannak, érdemes velük számolni. A tavalyi év második felében gazdaságilag sikerült átlendülni a Covid okozta közvetlen nehézségeken, de az utána levő visszapattanás, a globális szinten jelentkező alapanyag-és energiahiány megkeserítette rengeteg gazdasági szereplő életét. Hiánygazdasági jelek tűntek fel, emellett még a klímaváltozás is magasabb szintre lökte a problémákat. Mindezekre rájött a háború, ami a közvetlen és közvetett hatásaival nagyban befolyásolja a mezőgazdaságot is - rövidtávon ez a legfontosabb feladat 2022-ben, amit muszáj kezelni. Mivel Oroszországnak és Ukrajnanának mind alapanyagban, mind energiában óriási szerepe van, ezért is okozhat komoly ellátási problémákat a konfliktus. 

Ez nemcsak a termelőknek új kihívás, hanem a gabonát, olajos növényt felhasználó vállalatoké is, akár állattenyésztésről, akár élelmiszeriparról van szó. Minden, ami történik, kőkeményen hat. Ezért is kell szigorúan monitorozni, az ellátást nem szabad veszélyeztetni.   

Az európai és a magyar agráriumon hatalmas nyomás volt a demográfiai robbanás, a klímaváltozás és a zöld nyomás miatt, de ez most még jobban súlyosbodik a kialakult helyzet miatt. A válság kezelése miatt született egy uniós javaslatcsomag, a kizárólag 2022-ben érvényes intézkedés lányege az, hogy a gazdálkodók az eddigi szabályozástól eltérően dönthetnek úgy, hogy az Egységes Kérelemben bejelentett területeken termesztett bármely szántóföldi növényt a zöldítés szempontjából parlag ökológiai fókuszterületként (EFA) és/vagy a diverzifikációban parlagként számítsák be. Az államtitkár a történelmi léptékű támogatásokról is beszámolt, hiszen az állattartóktól kezdve, a növénytermelőkön át, egészen a kisüzemek is komoly támogatást kaptak/kapnak. 2020-21-ben összességében 2000 milliárd forintos keretben voltak támogatások. Ebből 1460 milliárdot bekötöttek. Mint fogalmazott, rendkívül intenzív finanszírozás történik, ezért is fontos, hogy ezeknek a megítélése, felhasználása és megadása megfelelően történjen. A technológiai megújulásnak meg kell valósulnia, és jelenleg jó úton is járnak efelé. Feldman Zsolt egy másik fontos dologra is felhívta a figyelmet, hogy ma, április 6-án megnyílik az egységes kérelem benyújtó felülete.

Nagyon intenzív tárgyalási időszak jön, de arra tehetek ígéretet, hogy a legmarkánsabbak tudjuk majd képviselni a magyar gazdákat, egy megfelelő, komoly stratégiai tervet tudjunk elfogadtatni a Bizottsággal.

Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos

Címkék:
támogatás, mezőgazdaság, fejlesztés, mezőgazdasági-termelés, feldman-zsolt, agrárszektor, magyarország, finanszírozás, agrárgazdaság, termelés, gazdák, megoldás, támogatás-mezőgazdaság, fejlesztési-terv, agrárium-2022-konferencia, mezőgazasági-termelő,