Nagy a baj: több benzinkút nem nyitott ki hétfő reggel Magyarországon

agrarszektor.hu2022. május 30. 12:15

Egyelőre a nagyobb üzemanyag kereskedő társaságok vezetői sem tudják, hogyan oldják meg a kormány háborús veszélyhelyzet miatt elrendelt benzinvásárlási megkülönböztetését. A Blikk értesülései szerint a Shell több magyarországi benzinkútját is bezárta ellátási problémákra hivatkozva, a nyitva levő kutakon pedig egyszerűen nem szolgálnak ki külföldi rendszámú autókat.

23 óra 58 perckor jelent meg a rendelet, ami 0 órától lépett érvénybe, vagyis 2 perc állt volna a rendelkezésre, hogy a nyitva tartó, 24 órás kutak kezelői, üzemeltetői végrehajtsák az utasításokat. Tudomásunk szerint több kisebb vállalkozás vezetője még a háromnapos türelmi időt sem tudja tartani, a hatósági ársapka miatt amúgy is kisebb haszonnal üzemelő kutak tulajdonosai a bírságok elkerülése miatt inkább ki sem fognak nyitni hétfőn reggel

 - mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Blikknek.

A nagyobb üzemanyag kereskedő társaságok vezetői sem tudják, hogyan fogják megoldani a kormány háborús veszélyhelyzet miatt elrendelt benzinvásárlási megkülönböztetését. A Shell például ellátási problémákra hivatkozva több magyarországi benzinkútját bezárta, a nyitva levő kutakon pedig egyszerűen nem szolgálnak ki külföldi rendszámú autókat.

A kettős benzinár egyébként az automata benzinkutaknál okozza a legnagyobb problémát. Minden automatánál a külföldiekre érvényes áron tankolhat a magyar autós is, ugyanakkor az újabb típusoknál a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasásával már magyar árra áll át a rendszer - ha központilag átprogramozták. Ha nem, akkor a magyar autós a számlával, forgalmijával, személyi irataival az automata kút üzemeltetőjénél személyesen kérheti vissza a különbözetet.

Címkék:
engedély, üzemanyag, benzin, számla, veszélyhelyzet, benzinkút, üzemeltető, benzinárstop, benzinvásárlás, forgalmi,