2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Agrárpénzek

27,5 milliárdos forgalmat bonyolít az olasz agromaffia: migránsok a rabszolgáik

Olaszországban a szélsőjobbos politikusok mellett a maffia profitál a legtöbbet az illegális migránsokból: rabszolgaként dolgoztatják őket az ültetvényeken. Az órabér 3-6 euró között van, és 12 órát kell egy nap robotolni érte.
 
 

Van a menekültválságnak egy másik arca is, amiről az MSN nevű hírportál számolt be nemrég. A cikk szerint az Olaszországban gyűrűző társadalmi-gazdasági problémát alaposan kihasználja a politika és az alvilág: az "illegális migránsok" sok szavazatot hoznak az olasz szélsőjobbnak és kvázi ingyen munkaerőt az agromaffiának. Így a menekültkérdés megoldása tulajdonképpen egyszerű:

a halálra dolgoztatott migránsok vagy meghalnak, vagy megszöknek.

Korábban a humanitárius menekültstátuszt ugyan sok migráns megkapta, ezzel jogokat kapott és lehetőségeket egy új éltre. Ám ennek a rendszernek vége. Matteo Salvini, szélsőjobbos belügyminiszter ugyanis új tartózkodási engedélyrendszert vezetett be, ami páriává, jogon kívülivé teszi a menekülteket. Gyakorlatilag az olasz mezőgazdaságot markában tartó maffia karmai közé sodorja őket a helyzetük. Zsellérekké válnak gettókba szorulva, amiből nincs kitörési lehetőség. 

Salvini a pólóján is megállítja a migránsokat

A menekülteket 6 kategóriába soroló Salvini-féle rendszer gyakorlatilag megszüntette a humanitárius menekültstátuszt, és csak olyanok kapnak menedéket, vagy segítséget, akik bizonyítottan háború, természeti katasztrófa, vagy családon belüli erőszak elől menekülnek. A rendszer visszavágta az integrációs lehetőségeket is, azaz a migránsok munkahelykeresésre, olasz nyelvtanfolyamra, vagy éppen lakhatásra se kapnak támogatást. Néhány menekülttábort Salviniék be is zártak, de a fennmaradókban sem rózsás a helyzet: ezek az emberek középkori viszonyok között élnek, kalyibákban összezsúfolódva, néhol van víz, villany, vagy vécé. A Salvini-féle rendszer miatt az ilyen "illegális migránsok" száma 2020-ra 670 ezerre emelkedhet, az olasz Nemzetközi Tanulmányok Intézete szerint.

A legtöbb ilyen tábor Dél-Olaszországban található, Pugliában, Calabriában és Campaniában, ahol a mezőgazdaság mellett a maffia is erős. A cikkből kiderül: az agromaffia meghatározza Dél-Olaszország mezőgazdaságát. A három nagy család - a calabriai Ndrangheta, a nápolyi Camorra és a pugliai Quarta - már jelen van az élelmiszertermelés minden lépésénél, a vetéstől a termékek eladásáig.

A legutóbbi adatok szerint az agromaffia mostanra 27,5 milliárd dolláros forgalmat termel az olasz mezőgazdaságon belül és ez az összeg átlagosan 10%-kal nő évente.
3-6 euró az órabér

A lap megszólaltatja Marco Omizzolo és Fiammetta Fanizza szociológust, a “Caporalato: An Authentic Agromafia” című könyv szerzőit. Az agromaffiáról írt tanulmány kétes sikert hozott számukra: ugyan sokan hősként tekintenek rájuk, de fegyveres testőröknek kell védeni őket éjjel-nappal. Fanizza úgy látja, hogy a maffia már rég beépült a helyi önkormányzatokba, szakszervezetekbe és olyan állami bizottságokba, hivatalokba, amelyek az EU-s támogatásokról is döntenek. A gazdasági válságot kihasználva az alvilág sok hektár földhöz és mezőgazdasági vállakozásokhoz jutott olcsón, most ezek segítségével mossa a pénzt tisztára.

Néhány évvel ezelőtt a földtulajdonosok még kimaradhattak a befolyás alól, de a helyzet sokat romlott. A gazdálkodókat zsarolják és nyomás alá helyezik

 - mondta Fanizza. A pénzmosás mellett a maffia a helyi gazdálkodókkal szembeni bizalmat is aláássa azzal, hogy hamisított termékeket dob piacra, mint az olivaolaj, vagy a mozarella sajt. Ezek után is felveszik persze a milliárdos úniós támogatást. Ahol pedig a költségeket le tudják faragni, az a munkaerő; így jönnek képbe a migránsok, akikre fejős tehénként tekint az alvilág. Sokan vannak, nem számít az életük, és a csapdahelyzetük miatt bármilyen munkát elvállalnak. A törvény sem védi őket, hiszen amikor kikerülnek az állami rendszerből, egyik napról a másikra illegális migránsokká válnak. Ez azt jelenti, hogy minden állami támogatástól megfosztják őket, ami a társadalom szélére sodorja őket - az alvilág karjaiba.

Ha a nemzetközi piacon kell versenyezned, az első tényező, amivel lefaraghatod a kiadásod, az a munkaköltség. Ezért tartják a migránsokat ilyen körülmények között, ebben a csapdahelyzetben, papírok nélkül, kizárva a társadalomból: ők rabszolgák, minden más lehetőséget elzártak előlük

 - foglalta össze Fanizza az MSN-nek. Így talál egymásra a menekültválságban az olasz szélsőjobb és a maffia. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu