2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Agrárpénzek

4 milliárd Ft a GMO-károsult gazdáknak

Szeptember 1-jén lépett hatályba az a kormányhatározat, melynek értelmében a GMO-szennyezett vetőmagok miatt károsult gazdák 360 ezer Ft/hektár kártérítést kapnak.
 
 

A kormány 4 milliárd forintot különített el azon gazdák számára, akiknek gabonája a genetikailag módosított vetőmagok által szennyeződött, ez 360 ezer Ft "fix hektáronkénti kárfedező juttatást” jelent. A kártérítési igényeket szeptember 30-ig lehet benyújtani, a pénzt pedig legkésőbb december közepéig folyósítják.

A kormány szerint nemzetstratégiai érdek, hogy hazánk kitartson a GMO-mentesség ellen, ez az új Alaptörvényben is szerepel.
Kiemelkedő gazdasági előnynek tartják, hogy a magyar mezőgazdaság mindig is megkövetelte a szigorú minőségi előírásokat, így a mai napig a világ ötödik legjelentősebb vetőmag-exportőre tudott maradni, és ez a szigorú GMO-mentesség betartatásának is következménye.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2011.április 27-én a vetőmagoknál fokozott GMO ellenőrzésre adott utasítást. Július végéig a Mezőgazdasági Szakigazgatási hivatal (MgSzH) Növénytermesztési és Kertészeti igazgatósága 535 vizsgálatot végzett és a szakemberek 4 szója illetve 10 kukorica tételben találtak GMO szennyeződést. Ezeken a területeken minden esetben elrendelték a szennyezett gabona megsemmisítéséty - írja a kormány.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu