2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Agrárpénzek

8,9 millió euró bírság a Pacific Fruit nevű banánkartellre

Óriás bírságot szabott ki az EU egy banánkartellre árösszehangolás miatt. Az összeg 8,9 millió euró.
 
 

8, 9 millió euró bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Bonita márkanévvel ellátott banánokat forgalmazó Pacific Fruit nevezetű cégre árkartell miatt.
A büntetés oka, hogy a Pacific Fruit 2004 július és 2005 április között összehangolta árait a Chiquita céggel az Olaszországban, Portugáliában és Görögországban értékesített banánokra vonatkozóan. Mivel a Chiquita beismerte bűntettét és információt is csepegtetett a hatóságoknak, ellenük nem indult járás. 

Az áregyeztetés hetente zajlott a két cég között, így a versenyképességet kiiktatták, a többi banánforgalmazó céget és a fogyasztókat pedig megkárosították.

Az említett időintervallum alatt a becslések szerint 525millió eurót tett ki a banánértékesítés évente a három szintén fent említett európai országban.
Az Európai Bizottságnak nem ez az első banánügye: 2008-ban 60 millió eurónyi bírságot róttak ki a Weichert banánimportőrre. A vád szintén árösszehangolás volt, méghozzá 2000 és 2002 között 8 országban, de a Chiquita itt is felmentést kapott, mert elsőként vallott - írja az Agroline.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu