A 2019-es év is mozgalmasnak ígérkezik a mezőgazdaságban (x)

agrarszektor.hu
Várhatóan idén sem lankad a magyar agráriumban a beruházási kedv, amihez a kedvező finanszírozási háttér is rendelkezésre áll - véli Tömör László, a Budapest Bank agrárszakértője, aki szerint a következő években a mezőgazdasági hitelezést a stabil, kiszámítható növekedés jellemzi majd. A növekvő piaci verseny egyre inkább arra ösztönzi az agrárvállalkozásokat, hogy új beruházásaik fókuszában a hatékonyságnövelés és a modernizáció álljon.

Az agráriumban optimizmus uralkodott az elmúlt évben, és a kedvező finanszírozási lehetőségeknek köszönhetően idén is pozitívak a kilátások. Persze sok múlik számos bizonytalan tényezőn is, mint az időjárás vagy a váratlan piaci hatások. A szükséges és tervezett fejlesztések megvalósítása azonban minden körülmények között létfontosságú, hiszen ezek elősegítik a kockázatok csökkentését és a versenyképesség növelését.

Mi lesz fontos 2019-ben?

Az agráriumban mindig nehéz előre látni, hogy hogyan alakul a következő év, hiszen számos tényező okozhat meglepetést. Áttekintve a legfontosabbakat, látható, hogy az ágazatra jellemzően az idei év is hordoz kockázatokat, azonban biztató trendekből sincs hiány.

  • Időjárás: Tavaly jelentős aszály tombolt Európában több felé, és hazánkban is, amit a mezőgazdasági terméseredmények is tükröztek. Amíg a csapadékhiány miatt kevesebb termést takaríthattak be a szántóföldeken a gazdák, az állattartóknak esetenként több takarmányt kellett vásárolniuk a kisebb hozamok miatt. Ahogy már megszoktuk, az idei eredményekben is az időjárási viszonyok játsszák majd az egyik legfontosabb szerepet.
  • Járványok, betegségek: A járványok terjedésének kockázata szintén folyamatos felkészültséget igényel az állattartóktól. Az elmúlt években hazánkban is volt olyanra példa, hogy egy-egy baromfitartó telep teljes állományát kellett megsemmisíteni, míg a környező országokban az afrikai sertéspestis már a haszonállatokat is érintette, így a folyamatos fejlesztés szükségessége e téren is megkérdőjelezhetetlen. A vándormadarak vonulási útvonalára ugyan nem, de az állattartási szabályok szigorú betartása mellett a járványterjedés kockázatának mérséklésére ráhatással bír a megfelelő technológiai felkészültség és korszerűsítés.
  • Terményárak: 2018-ban nem volt jelentősebb változás a terményárakban, és az idei évben is főleg stagnálás várható. Viszont az állati eredetű termékek ára éppen az előzőek és az országhatárokon átgyűrűző hatások miatt hektikusan alakulhat, ami inkább csökkenést jelent. Az alapvetően alacsony árak jelentősen próbára teszik a gazdák hatékonyságát.
  • Árfolyam-ingadozások: A jelentős alapanyag-exportőri és inputanyag-importőri pozíciójának eredményeképpen a hazai mezőgazdaság kiemelten érzékeny az árfolyamváltozásokra. A húsmarha-tartók esetében például meghatározó volt a líra árfolyamának zuhanása 2018-ban, hiszen Törökország a legnagyobb élőállat vásárlók közé tartozik.

A forráspiac kedvez az agráriumnak

Az elmúlt években kedvezően alakultak a külső források bevonásának lehetőségei. Ez nemcsak az agrártámogatásoknak köszönhető, hanem annak is, hogy az ágazat finanszírozási szerkezetében folyamatosan növekvő szerep jut a banki termékeknek. A megújult Növekedési Hitelprogram januári elindulása a várakozások szerint újabb lökést adhat ennek.
"Az alacsony kamatkörnyezet jelentősen hozzájárul az ágazat hitelállományának növekedéséhez. Bár legutóbbi ülésén a Monetáris Tanács továbbra sem emelte a kamatszintet, elemzők szerint közeleg a fordulat és akár még idén megkezdődhet a szigorítás az irányadó kamat tekintetében. Ezért a hosszú távú beruházásoknál már most is óvatosságra biztatjuk ügyfeleinket, és a finanszírozási piac is kínál erre megoldást, például a fix kamatot és hosszú, akár 10 éves futamidőt biztosító az NHP fix formájában" - mondta el Tömör László, a Budapest Bank agrárszakértője, aki szerint a kamatkörnyezettel kapcsolatos bizonytalanság miatt a következő években a mezőgazdasági hitelezést a stabil, kiszámítható növekedés jellemzi majd.

Ezekre a beruházásokra van nagy szükség

A tavalyi évben is magas volt a beruházások száma a mezőgazdaságban, amelyek fókuszában a technológiai korszerűsítés és a hatékonyságnövelés állt. Főleg innovatív megoldások bevezetését, gépparkok korszerűsítését és versenyképes informatikai háttér kiépítését jelentette. A precíziós mezőgazdasági technológia használata Magyarországon még nem terjedt el széles körben, de egyre többen alkalmazzák, ami a fiatal munkaerő bevonzását is elősegíti. A növénytermesztésben a gépesítés és modernizálás mellett az öntözött területek növelése jelent komoly kiaknázatlan lehetőséget, hiszen az elmúlt évtizedekben látványosan csökkent a csapadék mennyisége.
"A beruházási igények és lehetőségek tárháza igen széles, bőven van tehát tennivalójuk az ágazat szereplőinek. A hazai mezőgazdaság jövője ugyanis messze nemcsak a jó minőségű alapanyagokban és termékekben rejlik: nagyon sok múlik a technológiai korszerűsítésen, innováción is" - tette hozzá Tömör László.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03