2022. május 29. vasárnap Magdolna

Hírek - Agrárpénzek

A Bayer időt kért, hogy kivásárolhassa magát a perekből

Fél évet kért a felperesekkel való tárgyalásra a Bayer - adta hírül a handelsblatt.com. Ha nem sikerül észszerű kompromisszumot kötnie azokkal, akik a glifozát esetleges rákkeltő hatását rajta kérik számon, akkor a német vegyipari cég lehúzhatja a rolót. A Monsanto megvásárlása eddig nem bizonyult túl jó ötletnek.
 
 

Idén nyáron írtunk utoljára arról, hogy a Bayer 8 milliárd dollárt ajánlott a perben közvetítő amerikai ügyvéden keresztül a felpereseknek, ha ezzel egyszer és mindenkorra valamennyi glifozátper véget ér. Akkor 18.400 peres üggyel nézett szembe az óriás vegyipari cég - azaz fejenként kevesebb mint fél millió dollárt szánt az ügyre - ma viszont már 42.700 felperes vádolja. Csak a kaliforniai házaspár ügyében 1-2 milliárd dollár kártérítési igény hangzott el amiatt, hogy a totális gyomirtónak tulajdonították rákos megbetegedésüket. A handelsblatt.com úgy értesült, hogy a Bayer a múlt héten elérte: csak jövő nyáron  kelljen folytatnia a pereskedést. A halasztás indoka az volt, hogy több időre van szüksége a felperesekkel való megállapodáshoz. A portál megjegyzi: a Monsanto megvásárlása óta a Bayer a tőzsdei értékének harmadát elveszítette.

A Bayer részvényeinek árfolyamalakulása

A Monsanto megvásárlása 2018 nyarán 60 milliárd eurójába került a Bayernek, ami jelen árfolyamon 66,4 milliárd  dollárnak felel meg. Az első két per nem sokkal a cégek fúziója után indult meg, és csak néhány tízmillió dolláros kártérítési igényig ment el, aztán jött a nagy ugrás: idén tavasszal egy egymilliárd dolláros igénybe futott bele a cég. Ez aztán olyan lavinát indított el, ami végül csaknem 43 ezer felperessel állította szembe a német céget. Ha a felperesek fejenként csak félmillió dollárt kapnának, már akkor 21 milliárdjába kerülne a cégnek a Monsanto és vele a rossz hírű molekula megvásárlása. Ez nyilván abszurd, hiszen a Bayert már az amerikai versenytárs megvétele is próbatétel elé állította.

A nyáron tett 8 milliárdos kivásárlási ajánlat ma már nyilván nem elég, most az elemzők 8 és 12 milliárd közé teszik a kialkudható összeget a reuters.com értesülései alapján. 12 milliárdos megegyezés esetén is az egy főre eső kártérítés szűk 300 ezer dollárra apadna, bár magyar forintban ez is bő 84 milió forintot jelentene. Vajon elég lesz ennyi a pereskedésben profi amerikai farmereknek? Jövő nyáron kiderül.

Címlapfotó: shutterstock

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben